Už od roku 1996 ukazuje Divadelní společnost Větřák Pivín široké veřejnosti fakt, že žně byly kdysi čistě záležitostí rukou. Tradiční „Dožatá“ uplynulou sobotu opět nabídla milovníkům folklóru skvělou podívanou na to, jak si se sklizní úrody poradili naši předkové. A že to není zrovna lehká práce, které navíc dodaly teploty dosahující ke třiceti stupňům nádech žhavého pekla, se přesvědčily hlavně Hanačky v naškrobených krojích. Mnoho z rozvážných žen se netajilo chutí okamžitě se převléct a zamířit do nedalekého potoka. Ale kvůli obecenstvu napřímily hlavy a vydržely.

Scénář každoročních dožínek je v podstatě neměnný. Poslední obilné klasy padly pod ostře nakutýma kosama na záhumenku pivínského pana hospodářa ještě před dobrou hanáckou svačinou. Pak už se sekáči vydali s úrodou naloženou na fůře do vsi, aby předali dožínkový věnec svým chlebodárcům. „Hospodáři milí, přicházíme k vám v tuto přeradostnou chvíli, abychom vám oznámili, že letošní žně jsme šťastně ukončili a bohatou úrodu z polí sklidili,“ recitoval hotař před hlavními postavami dožínek.

Pak už bylo na řadě poslední dějství, vémlat na stařičké wikovce. Pečivě udržovaná mlátička z roku 1937 bez problémů spolykala snopy, aby následně vyplivla zlatavé zrno. „Tohle znám jen z vyprávění prababičky, mlátičku jsme měli ve stodole dlouhé roky, než ji stařeček daroval kamsi do skanzenu. Je pěkné si připomenout dobu, kdy jsme byli děti,“ podotkla jedna z návštěvnic. „Mně tady účinkuje syn a nastávající snacha, tak jsme se s vnukem přišli podívat, jak jim to jde,“ doplnila paní Bára.

Domláceno bylo za chviličku a za odměnu se všichni účastníci domlácené i přihlížející návštěvníci pobavili při vystoupeních oblíbených hanáckých souborů Hanáci z Hrušky, Klas Kralice, Hanáckého mužského sboru Rovina, Lidové muziky Pozdní sběr Pivín i dechovky Věrovanka.

Pro nejmenší byla mimo jiné přichystaná slaměná překážková dráha, pro všechny pak možnost svézt se bryčkou. „Doufáme, že si všichni pořádně užili sousedské posezení, pobavení, ochutnali něco dobrého z udírny či pípy,“ podotkl principál Divadelní společnosti Větřák Jiří Vrba. Díky té správné dávce humoru a recese přináší každé vystoupení souboru nejen poučení, ale i pohodu a dobrou zábavu.

Jen málo kdo ví, že DS Větřák Pivín založil Jiří Vrba se svými čtyřmi kamarády 1. prosince L.P. 1991 v pivínském hostinci Na Zóle. A zrodil se z prostého důvodu, aby v Pivíně nezanikl léta udržovaný lidový zvyk Masopust – na Hané nazývaný OSTATKE. Hned první rok existence ovšem přibývaly další akce, zejména pro děti a následně události oživující folklor i zvyky na vesnici jako stavění a kácení májky, pálení čarodějnic, kosení trávy, hod školní brašnou, drakiáda a řada dalších. „Upřímně, nebýt Jura takový blázen, asi by nic z toho nebylo. Ale on nás prostě nenechá na pokoji, dokud do těch jeho výmyslů nezagituje a nezapojí všechny kolem,“ smál se jeden z domorodců.  

A tak Pivín patří k několika málo obcím, které i díky divadelníkům stále dodržují zvyky předků a lidové tradice.