Fotbalová veřejnost pláče. V pátek zesnul po krátké nemoci ve věku 82 let fotbalista a dlouholetý fotbalový činovník Pavel Winkler. Svou fotbalovou kariéru začal v klubu TJ OP Prostějov, kde strávil také většinu života.

Jeho hvězda letěla strmě vzhůru, bohužel ho vážné zranění nepustilo dále než do divize. Po předčasném fotbalovém konci na něj však nikdy nezanevřel a začal působit jako funkcionář. O tom, co vše fotbalu obětoval, jednoznačně vypovídá fakt, že v roce 2017 obdržel ocenění Dr. Václava Jíry, které si od svazu osobně převzal. O jeho úmrtí informoval klub Haná Prostějov, kde působil poslední čtvrtstoletí.

Pavel Winkler fotbal miloval už od útlého věku. Jeho první fotbalové krůčky byly v TJ OP Prostějov, kde začal hrát krátce po druhé světové válce. Svou fotbalovou kariéru však musel ukončit z důvodu vážného zranění, i tak se však stihl dostat i do divizní soutěže. Po předčasném fotbalovém důchodu se vydal na dráhu funkcionáře. Tu zastával ve svém mateřském klubu až do roku 1995, kdy klub zanikl. V témže roce se etabloval do nového klubu. V Hané Prostějov pokračoval až do své smrti, v oddíle zanechal nesmazatelnou stopu.

„Hlásíme jediný odchod během letošní zimy, o to však bolestivější. Zprávu jsem se dozvěděl během pátku od nejbližší rodiny. Pavel měl v posledních letech problémy s mobilitou, i tak však nevynechal jediný zápas a stále byl velmi důležitým členem naší sportovní rodiny. V posledních dnech se však situace zhoršila. Bohužel dostal virovou infekci a byl převezen do nemocnice. Ještě ve středu jsem s ním mluvil, byl velkým optimistou, ostatně jako po celý život. Pak už to však mělo rychlý spád a v pátek jsem se dozvěděl o jeho úmrtí. Je to opravdu smutná zpráva, všichni tady víme, kolik toho pro nás udělal. Po roce jsme tak ztratili po panu Rekovi další významnou osobnost, která pomohla klubu tam, kde nyní je. Znal jsem ho od doby, kdy jsem byl malý kluk, posledních patnáct let jsme spolu byli prakticky v denním kontaktu. Kromě něj nám pomáhala celá jeho rodina, manželka stála nejen za praním dresů... Pevně věřím, že se tam nahoře mají dobře,“ prozradil zdrcený předseda a trenér mužů Daniel Kolář.

Kromě klubové kariéry funkcionáře působil také řadu let v okresním fotbalovém svazu v disciplinární komisi. V ní skončil v roce 2016. Za svou celoživotní práci pro fotbal dostal Pavel Winkler také nejvyšší možné ocenění Dr. Václava Jíry v roce 2017 za obětavost, práci a zásluhy o rozvoj českého fotbalu.

Vedle lásky k fotbalu měl také jednu vášeň, která s ním přímo souvisí. „Vzpomínám si, s jakou radostí s námi jezdil na každý venkovní zápas a velmi se těšil, když jsme jeli k novému soupeři. Miloval veškerou uzeninu a sám se hlásil jako odborník na klobásky. V žádném zápase ji tak nemohl vynechat. Teď už na něj čeká jiný svět,“ uzavřel předseda klubu.