Slavnostní oblečení, většinou i nálada. A nezbytné dárky učitelkám. Tato klasika spojená s předáváním vysvědčení se tentokrát kvůli koronaviru konala jen v prvních dvou třídách. Dojem navíc narušovaly roušky a respirátory, které jsou už skoro rok ve školách všudypřítomné. I tak ale školy dělaly, co mohly, aby se obvyklé situaci na konci pololetí přiblížily.

 

„V tištěné podobě obdržely výpis všechny děti z prvního a druhého ročníku. Žáci od třetí do deváté třídy obdrželi výpis v elektronické podobě díky informačnímu systému. V běžné podobě ho dostanou při návratu do lavic,“ konstatoval ředitel nezamyslické základní školy Petr Jordán.

Minulý týden ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga konstatoval, že většina škol nadále hodnotila známkami. Patří mezi ně i ta nezamyslická. „Hodnotili jsme známkami. Nicméně v průběžném hodnocení učitelé přidávali i slovní komentáře. Domnívám se, že to zejména rodiče ocenili,“ prozradil Petr Jordán.

Rovněž v Němčicích nad Hanou hrály prim známky. „Vysvědčení dostaly první dva ročníky, ostatní žáci byli prostřednictvím bakalářů informováni o výsledcích. A až bude povoleno přijít do školy, tak ho dostanou v papírové formě,“ potvrdila ředitelka tamní základky Hana Matušková.

Jinde bylo ještě veseleji. Pro malotřídky totiž pravidla zákazu presenční výuky neplatí. Alespoň ne v některých případech. „Předali jsme všechno. Jsme malotřídka a podle výjimek, kdy vyšší ročníky jsou ve spojení s první a druhou třídou, mohli všichni žáci chodit do školy. Všech jednatřicet nám jich tedy chodilo po celou dobu od osmnáctého listopadu. Všem jsme řádně předali vysvědčení,“ těší ředitelku školy v Laškově Hanu Mikulkovou. Spokojená mohla být i s tím, že se dlouhodobě škola zdravotně drží. „Musím pochválit, že se zdravotně držíme, děti jsou málo nemocné a máme skoro plný stav. Jak máme roušky, tak vymizely rýmy a běžné respirační nemoci,“ prozradila Mikulková.