Všichni to známe, zip je jednou z věcí, která se umí pokazit ve chvíli, kdy to nejméně potřebujeme. A na první pohled to může znamenat, že předmět, jehož je zip součástí, je na vyhození. Vůbec to tak ale nemusí být. Prozradíme vám pár jednoduchých triků, jak opravit zip během pár minut a zdarma.

Vlastně zatím asi nikdo nevymyslel lepší způsob, jak bychom mohli rychle a účinně uzavírat bundy, mikiny, cestovní tašky, batohy a stany. A všude tam, kde ho používáme, se většinou dá zip i opravit. Sepsali jsme pro vás postupy, které pomohou ve většině situací.

Zip se pokazil, co teď?

Zjistěte, co se vlastně stalo. Někdy za nefunkční zip může jen drobnost, kterou snadno odstraníte. Prohlédněte si zip ze všech stran. Jsou všechny zuby na svém místě a v jedné řadě? Není v jezdci zachycená nit nebo látka? Není problém v tom, že by jezdec příliš drhl? Má zip všechny koncovky? Není jezdec rozlámaný? Oprava zipu je často poměrně jednoduchá, jen je potřeba zjistit, co nefunguje.

Co budeme k opravě potřebovat?

Záleží na tom, jakou závadu jsme objevili. Někdy pomůže obyčejné tuhé mýdlo. Jindy bude oprava zipu vyžadovat kleště, jehlu a nit. V některých případech se neobejdeme bez výměny jezdce a tam se potom hodí speciální sada náhradních jezdců. Opravíte s ní spacák, kalhoty, ale třeba i zip na krosně.

Látka či nit uvízla v jezdci

Často se stane, že kousek roztřepené látky nebo nitě uvízne v jezdci. Opatrně látku i nitě vytáhněte a zkontrolujte, že se jezdec pohybuje volně. Doporučujeme zkontrolovat, zda není látka uvolněná. V takovém případě vezměte jehlu a nit a šev opravte.

Vyhnuté zuby zipu

Musíte je opatrně zarovnat zpět. Postupujte opatrně, abyste zuby ještě více nepoškodili. Někdy stačí prsty, jindy je potřeba použít kleště.

Jezdec se špatně pohybuje

Zdá se vám, že se jezdec pohybuje příliš ztěžka? Nejprve se podívejte, jestli nejsou zuby zipu silně znečištěné. Pokud ano, jemným kartáčkem je vyčistěte. Pak zkuste zip namazat. Postačí vám na to běžná svíčka, grafit z obyčejné tužky, balzám na rty nebo tuhé mýdlo.

Jak opravit rozjetý zip?

Časté používání zipu mohlo způsobit rozevření čelistí jezdce. Zkuste vzít do ruky kleště a opatrně po stranách přimáčknout horní a spodní část jezdce k sobě. Vyzkoušejte, jestli zuby zipu do sebe zapadají. Pokud ne, postup zopakujte, ale buďte velice opatrní, jezdec se může zlomit.

Rozlámaný jezdec a jak ho vyměnit

Ani zcela rozlámaný jezdec nemusí znamenat konec. Zkuste se poohlédnout po sadě na opravu zipů. Obsahuje několik různých velikostí jezdců, stačí jen vybrat tu správnou a vyměnit. Na videu vidíte krok za krokem, jak snadné je vyměnit jezdce zipu, když máte po ruce opravnou sadu.

Jak opravit zip na batohu či tašce

Trošku specifická je otázka, jak opravit rozjetý zip, pokud se jedná o batoh, tašku nebo třeba stan, když je zip na jednom konci všitý v materiálu. I tady je potřeba opatrně kleštěmi stlačit po stranách čelisti jezdce k sobě. Problém ale může nastat v místech, kde je konec zipu zašitý. Nemusí se vám povést srovnat všechny zuby zipu. V takovém případě je ideální konec rozpárat, srovnat zip po celé délce a pak konec znovu zašít.

Pozor na záruční lhůtu

Než se do jakékoli opravy pustíte, doporučujeme dohledat si doklad o koupi. Pokud je totiž věc v záruce, je daleko lepší využít možnosti reklamace. Opravou svépomocí můžete o záruku přijít. Samozřejmě pokud jste si vědomi, že jste zip pokazili nějak sami a reklamace by nebyla uznána, nebo pokud věc nutně potřebujete, třeba v terénu, a nemůžete čekat zákonných 30 dní, pusťte se do opravy i v záruční lhůtě.

 

Tématickou stranu Prostějovsko & Servis a opravy najdete v tištěném vydání ze dne 15. ledna