Většina lidí jezdí do „termálů“, otužilcům k pořádnému prohřátí stačí Vítání jara v Zářičí! Poslední v pořadí 27. závod letošního seriálu Českého poháru v zimním plavání se uplynulou sobotu 6. dubna nesl v režii organizátorů z prostějovského klubu DZP Haná. Hanáci na závodech přivítali hned 193 plavců z celkem 21 klubů z celé ČR. V závěru pak došlo na vyhodnocení celkových výsledků letošního seriálu Českého poháru. A v něm se prostějovští plavci rozhodně neztratili. 

 

Na takové podmínky nejsou otužilci opravdu zvyklí. Teplota čisté vody v krásné nádrži, do níž již padaly květy z okolních stromů, byla nevídaných 14,4 stupně Celsia. To však nebyl jediný rekord sobotního dne. „Kromě špičkových plavců a četných přemožitelů kanálu La Manche se tentokrát našlo hned šestnáct odvážlivců, kteří si přišli vyzkoušet stometrovou trať. Takové číslo tady nepamatujeme,“ upozornila hned na úvod Gabriela Ježková z pořádajícího DZP Haná a za podporu poděkovala četným sponzorům včetně měst Prostějova a Kroměříže. 

Otužování více jak cokoliv jiného prospívá zdraví, a i díky tomu si mezi lidmi těší stále větší oblibě. „Vaše závody nás dokonce inspirovaly k tomu, abychom se tady sešli na Silvestra a také si zaplavali,“ potvrdil starosta Zářičí Michal Pospíšil, který se sám premiérově postavil na start stometrového závodu.

Sport pro každého

Nespornou výhodou zimního plavání je i fakt, že s ním lze začít v jakémkoliv věku. „Je mi třiasedmdesát let a mám už za sebou operaci srdce. Přesto jsem minulou sezónu začal se závoděním a letos jsem absolvoval dvaadvacet závodů konaných po celé republice,“ svěřil se Zdeněk Zapletal, známý lidem z regionu především jako dlouholetý kormidelník úspěšné firmy Laski Smržice.

O tom, že plavat se při dobré kondici dá prakticky v jakémkoliv věku, svědčil příklad nejstaršího člena DZP Haná Boba Pácla, který se postavil na start i ve svých 84 letech.

Prostějovský klub dokázal letos obhájit v konkurenci 37 klubů z celé republiky úžasné třetí místo, a to hned za týmy z Prahy a Brna, jež se mohou pochlubit výrazně početnější členskou základnou i finančními možnostmi. „Celkem máme přes šedesát členů a hlásí se nám další. Zrovna dnes se k nám přidaly další dvě holky, máme z nich jako z každého nového člena velkou radost,“ radovala se předsedkyně DZP Haná Alena Učňová, která ve funkci nahradila legendární Danu Zbořilovou.

Hanáci zazářili v konečném účtování 

V závěru dne došlo na slavnostní vyhlášení celkových výsledků sezóny, jež zpestřilo vystoupení skupiny břišních tanců Alimah. Během něj byly oceněny i fantastické individuální výkony jednotlivých členů DZP Haná. Mezi nimi vyniklo druhé místo Andreje Dzuby v kategorii mužů nad 80 let. Bronzem ve svých věkových kategoriích se pak blýskli ještě Alena Učňová a Jiří Švec, těsně za celkovými stupni vítězů skončili Gabriela Ježková, Maryna Naboka a Jiří Pšenička, z konečného pátého místa se pak radovali Vítězslav Krč, Jan Pelíšek a Jiří Pšenička. „Klub v uplynulé sezóně prošel ozdravným procesem, z něhož vyšel posílen,“ shrnul na závěr jeho zakladatel Ivan Novotný.