Spousta Prostějovanů mířila o víkendu do srdce hanácké metropole. V samém centru Olomouce probíhal svátek nejslavnější hanácké pochoutky – Olomouckých tvarůžků. Své produkty, jejichž součástí jsou tvarůžky, nabídlo letos více jak sedmdesát prodejců. „Je to rekordní počet za celou historii konání festivalu,“ uvedla hlavní organizátorka tvarůžkového festivalu Karin Vykydalová.

Klasika i speciality

Návštěvníci mohli ochutnat klasické tvarůžky po studenu s pivem, ve formě pomazánek i jako nejrůznější speciality, a to nejen slané, ale i sladké. Tvarůžky se zde objevily dokonce i jako součást japonského sushi. Největší odvážlivci si pak mohli sami vyzkoušet výrobu olomouckých tvarůžků tak, jak se původně dělaly pomocí klapačky.

Pětisetletá legenda

„Olomoucké tvarůžky jsou legendární produkt, jehož specifické aroma i chuť si oblíbila řada konzumentů nejen u nás, ale i v zahraničí. Jako největšího a nejstaršího výrobce tvarůžků v České republice nás těší, že je tato tradiční pochoutka s více než šestisetletou historií tak oblíbená právě v olomouckém regionu a má ve zdejším festivalu, jehož jsme hrdým partnerem a dodavatelem, tak silnou podporu,“ řekl k festivalu Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu ze společnosti A.W. spol. s r.o., která je výrobcem tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky. Prozradil také, že originální tvarůžky se na Hané, zejména v okolí Olomouce a Prostějova vyrábí už více než 500 let.

Pokrm chudých

První doložené zmínky o tvarůžcích pocházejí z 15. století. Vznikly jako pokrm chudých z potřeby uchovat nějakým způsobem tvaroh. Vyráběly se v téměř každém stavení na Hané. V minulých stoletích dokonce fungovaly na trhu jako platidlo. Dnes existuje jediná továrna na světě (A.W. v Lošticích), která pravé Olomoucké tvarůžky vyrábí.

Drž klapačku!

Každý správný Hanák, Prostějovany nevyjímaje, zná rčení „Drž klapačku!“. Málokdo však ví, že vzniklo při výrobě tvarůžků. Jejich základem je částečně odtučněný tvaroh, který je smíchán se solí, tvarován do známých koleček. Dnes dávají tvarůžkům tvar stroje, dříve to však dělaly ženy pomocí dřevěné formy – klapačky. Ta vydávala neuvěřitelně hlučný klapot. Klapačky se říkalo i tvarůžkářským dělnicím. A kdo někdy slyšel klapačky v akci, dobře ví, o čem mluví, když pak někomu řekne, aby držel klapačku!

Tip PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku

Tvarůžky lze upravovat nesčetně způsoby. Vynikající delikatesou jsou však tvarůžky potřené borůvkovou marmeládou a ozdobené šlehačkou. Je to jedinečná pochoutka k pivu.

Superčesnečka je supervyprošťovák

A pokud by to někdy někdo trochu přehnal s jakoukoliv oslavou, není lepší vyprošťovák než originální loštická tvarůžková česnečka. Jak Večerník zjistil, připravuje se takto: „Uvaříte klasickou silnou česnečku. Samozřejmě hanáckou, tedy s uzeným nebo se špekem. Těsně před dokončením přidáte tvarůžky a necháte projít bouřlivým varem. Na čtyři porce balíček tvarůžků!“  Toto zabere vždy. Dobrou chuť!