Během pátečního dopoledne mířily stovky dětí i dospělých na prostějovské náměstí T. G. Masaryka. Městská policie Prostějov jako hlavní organizátor zde uspořádala jubilejní dvacátý ročník Dne s integrovaným záchranným systémem. Na akci rozbili svá stanoviště strážníci městské policie, Policie ČR, hasiči, vojáci, celníci, lékaři z nemocnice i zdravotnické záchranné služby a další složky IZS. K vidění byla spousta atrakcí, každý ze zúčastněných chtěl návštěvníkům předvést to nejlepší ze své práce. Lidé na náměstí tleskali také několika atraktivním ukázkám z činnosti zásahových jednotek, hasičů či vojáků. Akce se povedla na výbornou a k tomu všemu se vydařilo i počasí.

 

Páteční den s IZS začal vlastně už v osm hodin ráno v obřadní síni radnice. „Součástí akce Dne se složkami IZS bylo v obřadní síni prostějovské radnice udílení čestných ocenění strážníkům, hasičům a dalším pracovníkům, kteří se starají o bezpečnost obyvatel v Prostějově. Všichni ocenění aktivně spolupracují v rámci výkonu hlídkové činnosti, včetně prevence při řešení aktuálních problémů na úseku veřejného pořádku na celém území města a patří ke zkušeným příslušníkům bezpečnostních sborů či organizací,“ sdělil Večerníku Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov. Právě on společně s náměstkem primátora Prostějova Jiřím Rozehnalem při slavnostním aktu ocenění předával.

Letošní novinkou Dne s IZS bylo rozšíření prezentované plochy v rámci statických ukázek, volný prostor na náměstí před Zlatou bránou a muzeem. „Byly zde k vidění statické i dynamické ukázky nejen složek integrovaného záchranného systému. Konkrétně zde předvedli příslušníci HZS a ZZS záchranu osob z výškové budovy. Celní správa předvedla dynamickou ukázku zajištění vozidla, kde byly zjištěny neoprávněně převážené zakázané látky a zboží. Velkou novinkou bylo představení Vězeňské služby, která prezentovala ukázku se psem a zadržení osoby zásahovou jednotkou, jež se pokusila o útěk. Byly zde na jednotlivých stanovištích připraveny různé soutěže pro děti o drobné ceny. Ze statických ukázek byly k vidění ukázky techniky, výstroje i výzbroje, u městské policie bylo možno si vyzkoušet laserovou střelnici a podívat se na ukázky městského kamerového systému i s mobilní termokamerou a digitálním záznamem. Návštěvníci si prohlédli nový laserový měřič rychlosti vozidel, další záchranné prostředky IZS, kriminalistickou techniku a další techniku Policie ČR a hasičů včetně služebního vozidla Ferrari,“ popsal do detailu páteční akci na prostějovském náměstí šéf strážníků Libor Šebestík. 

Na náměstí měla svá stanoviště také informační střediska jednotlivých složek včetně transfúzní stanice nemocnice, Vojenské zdravotní pojišťovny, poradny pro rodinu a děti nebo Probační a mediační služby. Součástí statických ukázek byla i ukázka vybavení jednotlivých útvarů Armády ČR v Prostějově.

Hlavním organizátorem byla Městská policie Prostějov. Na organizaci se vždy také podílí všechny složky IZS, Celní správa, BESIP, Vězeňská služba a složky Armády České republiky, nemocnice Prostějov, Sportcentrum DDM, Probační a mediační služba, záchranný tým SARS a Poradna pro rodinu, Střední zdravotnická škola. Akce se zúčastnili také dobrovolní hasiči města Prostějova, kteří zde mimo moderní hasičská vozidla předvedli i svoje veterány. „Dle našeho hodnocení se akce moc povedla, za což patří dík příslušníkům všech složek podílejících se na organizaci. Je třeba také poděkovat za podporu vedení města a pracovníkům magistrátu, kteří se podílejí na přípravě a realizaci slavnostního aktu v obřadní síni radnice a následně pak v zasedací místnosti u primátora. Akce se podle našeho odhadu zúčastnilo během dne 2 000 návštěvníků. Jsme rádi, že počasí vyšlo na 100 procent oproti minulým dnům, kdy bylo zima a případně pršelo. Již se těšíme na další ročník 2025,“ uzavřel Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.