„Znaménka není třeba neustále vyřezávat, ale určitě je důležité mít je pod kontrolou. Na prohlídku byste měl zajít alespoň jednou do roka,“ konstatovala vyšetřující lékařka během bezplatného vyšetření ve stanu ČPZP, jenž se ve středu 15. května objevil uprostřed náměstí TGM. Na akci, která byla nejen o prevenci melanomu a dalších forem rakoviny, přišli někteří právě včas.

Slunce začíná připalovat, a tak se nelze ani divit, že o bezplatné vyšetření potenciálně nebezpečných znamének byl mezi lidmi opravdu velký zájem. Hodinu po poledni se od stanu ČPZP na náměstí táhla zhruba 40 metrů dlouhá fronta. Vyšetření na třech stanovištích však odsýpala opravdu rychle, a kdo si trpělivě stoupl na konec fronty, čekal zhruba necelou půlhodinu.

 

Vyšetřování probíhalo od 10 do 17 hodin a po většinu dne byl nával ještě větší. „Přišla jsem po půl desáté a už v té době tu bylo tolik lidí, že jsem to vzdala a raději šla až teď po obědě,“ svěřila se jedna z čekajících starších paní.

Při vstupu do stanu si mohli zájemci zkrátit čekání zkouškou správného samovyšetření šourku či prsou, a to na připravených umělohmotných modelech a za doprovodného komentáře přítomné zdravotnice. Celá akce byla hlavně o prevenci melanomu, lidem přitom mohla i zachránit život. „Ještě že jste přišla, bude se s tím muset něco dělat,“ zaznělo při návštěvě redaktora Večerníku ze sousední „kabinky“ při vyšetření jedné z přítomných žen. Zhoubný melanom přitom patří mezi nejnebezpečnější druhy rakoviny. „Začíná relativně brzy metastázovat do dalších částí a orgánů lidského těla,“ vysvětlil prostějovský primátor František Jura, který nad akcí převzal záštitu a sám se také nechal vyšetřit.

Celá akce nebyla pouze o prevenci rakoviny. Kromě znamének si mohli zájemci ve stanu ČPZP během krátké chvilky nechat zanalyzovat také rozložení svalů a tuku na svém těle. Díky tomu zjistili, zda je kromě nádorového onemocnění neohrožuje také nadváha a s tím spojená cukrovka

i některé z nebezpečných kardiovaskulárních onemocnění.