„Chcete-li, aby byly vaše děti chytré, čtěte jim pohádky. Chcete-li, aby byly ještě chytřejší, čtěte jim více pohádek,“ upozornil Albert Einstein. Ale pokud byste uvítali, aby vaše děti byly chytré, hravé, tvořivé a měly smysl pro spravedlnost a lidskost, zkuste s nimi nějakou tu pohádku také napsat. Právě s tímto záměrem připravila psycholožka a spisovatelka Lilian Amann tvořivý seminář a skripta pro děti prvního stupně základní školy v ulici E. Valenty v Prostějově s názvem „Napíšeme pohádku.“ Nedávno si to přímo ve škole vyzkoušely.

 

 

Žáci ze třídy Heleny Žouželkové se rozdělili do pěti skupinek a každá z nich dostala připravená skripta s vytištěnými pravidly a zásadami spolupráce, jak při vymýšlení pohádky společně pracovat.„Děti ve skupinkách se zhostily úlohy skvěle a opravdu kreativně. V průběhu dopoledne vznikly krásné a zajímavé příběhy. Všechny pohádky byly opravdu tematicky rozmanité a zajímavě ilustrované,“ radovala se Lilian Amann.

Co vše to dětem dalo?

Po každém přednesu pohádky následoval hlasitý potlesk celé třidy. „Měla jsem upřímnou radost a také paní učitelka Žouželková byla s tvorbou svých žáků spokojena. Děti dostaly sladkou odměnu v podobě čokoládového srdíčka a záložku do knihy s věnováním,“ přiblížila Lilian Amann. Tvořivý seminář u žáků probudil bohatou fantazii a současně si děti procvičily nejen týmovou práci, rozdělení úkolů a kreativitu, ale také přizpůsobivost zaměřenost na cíl a vzájemný respekt. V závěru také uznání úspěchu druhých a přijetí vlastního úspěchu. „S těmito kategoriemi mají totiž dodnes problémy i mnozí dospělí. Nikdy není pozdě rozvíjet tato svá „softskills“, tedy dovednosti se vztahem do společenské a citové sféry. Život s nimi je pro nás i ostatní mnohem příjemnější,“ uzavřela spisovatelka.