Areál zahrádek si místní spolek Sopka (Sdružení Občanů Prostějoviček Kulturně Aktivních) vybral na sobotní Gulášovou erupci. Druhého ročníku soutěže ve vaření kotlíkových gulášů se zúčastnilo sedm družstev domácích i z okolí. V nabídce byly nejrůznější druhy pokrmu, který mnozí pokládají za ryze český. Pravdou je, že s největší pravděpodobností nepochází ani z Maďarska, ale z Turecka. Ty z Prostějoviček ale měly chuť naprosto jedinečnou, chuť Drahanské vrchoviny.

 

 

Vepřové, hovězí, jelení, srnčí maso, ale i buřty, spousta cibule, koření, kolektivní duch. To byly ingredience, které byly družstvům společné, stejně jako smysl pro legraci. Ten projevily třeba Černé vdovy, které svou vizáží jednoznačně avizovaly, že od jejich hovězí speciality se dá čekat ledacos. Zlatovlásky zase vsadily na fakt, že ne každá „bloncka“ je totálně mimo a projevily se velkou zručností, mimo jiné i u štípání dřeva.

Družstvo Mikroregionu Plumlovsko tvořily samé dámy, starostka Prostějoviček Zdeňka Růžičková, místostarostka Mostkovic Jitka Vánská a starostka Plumlova Gabriela Jančíková. Vzhledem k tomu, že posledně jmenovaná ještě dopoledne působila v roli oddávající, družstvo zvolilo jednoduchý buřtguláš. „Gábi přišla do nejlepšího velmi stylově, v roli španělské šlechtičny, jejíž jméno si nemáme šanci zapamatovat. Ovšem do guláše přidala další ingredienci v podobě osobitosti,“ smála se Jitka Vánská.

Konečný verdikt vynesly hned dvě poroty – divácká a odborná. „Divácká soutěž vynesla na první místo hned dva týmy, a to Sousedy a Kotelmajstry. Odborná porota udělila první cenu týmu Bytovky, druhé místo Mikroregionu Plumlovsko a bronz získaly Černé vdovy,“ sdělila Večerníku konečný verdikt Kateřina Janečková ze Sopky. Zároveň poděkovala sponzorům a všem, kteří se na akci jakýmkoli způsobem podíleli.

K vidění byla také výstava auto a moto veteránů, zájemci si mohli nechat naplést copánky a k dobré náladě hrála kapela No Problem.