Slavnostní zahájení sezóny Lázní Skalka přilákalo předminulou neděli odpoledne množství místních, ale také lidí ze širokého okolí. Hned v úvodu slavnostního programu došlo na žehnání zdejších minerálních pramenů. Následoval bohatý kulturní a sportovní program pro všechny generace. Žehnání se konalo již po třinácté.

Po úvodním slovu starosty obce Antonín Frgala se žehnání chopila farářka Církve československé husitské Petra Hrušková a farář otec Ondřej z Církve římskokatolické. Tradiční obřad doplnil hudbou prostějovský pěvecký sbor Proměny. Organizátoři připravili další bohatý program pro všechny návštěvníky. Sbor Proměny si přizval k vystoupení cimbálové mágy z Cimbal Hell Bandu. „Byli jsme na jejich koncertu v Prostějově, kde vystupovali také s Proměnami. Poslouchat tohle spojení cimbálové muziky s houslemi, elektrickou mandolínou, baskytarou a s hlasy dam je výjimečný zážitek,“ uvedla pro Večerník Alena Hrubá.

 

Vystoupení Saxbandu ze ZUŠ Němčice nad Hanou nabídlo posluchačům možnost zhodnotit umění studentů ovládnout dost náročný dechový nástroj vyžadující dobré plíce a fyzickou zdatnost.

Kromě již zmíněných vystoupení byly připraveny hry pro děti i soutěže s BESIPem. Velký zájem byl o show HOPsej, skokanů špičkové úrovně, kteří technické triky spojují s vtipnými scénkami a interakci s diváky. „Ty skákací boty bych moc chtěl. Nemusel bych tak brzy vstávat do školy,“ smál se jeden z malých diváků.

Lázně Skalka byly založeny v roce 1928. V místě, kde kdysi býval rybník Bařisko napájený dvěma prameny minerální vody, byly v roce 1928 postaveny Vilémem Sonevendem z Prostějova sirnatoalkalické lázně. V roce 1938 prováděl doc. Dr. Schnabal průzkum pramenů a objevil artézský pramen minerální vody o teplotě 23 stupňů Celsia, který tryskal do výše tří metrů. Později byly navrtány další prameny, z nichž i přes svou podobnost a velkou blízkost vrtů je každý svým složením jiný. V současné době se ve Skalce léčí převážně choroby revmatického charakteru a pohybového ústrojí.

 

" target="_blank">