Pořídili jste si krb a plánujete strávit zimu v jeho blízkosti? Abyste se mohli těšit z čistého plamene plápolajícího ohně, musíte v krbu umět správně zatopit a přikládat. Při topení v krbu záleží především na druhu dřeva, jeho kvalitě, vysušení a velikosti.
Správný výběr dřeva
Dobrá funkčnost krbu je závislá na kvalitě a složení dřeva, kterým v krbu topíme. Ideální je kombinace dostatečně proschlého měkčího a tvrdého dřeva. Rychleji hořící měkké dřevo podpoří rozhoření tvrdého dřeva, které hoří pomaleji a déle. V dostatečně roztopeném krbu pak můžeme hoření podpořit i kvalitními dřevěnými briketami. Dobré hoření a správný tah závisí i na potřebném vyhřátí krbu a komína, proto je nejen nutné zatápět v krbu dostatečně proschlým dřevem, ale také zabezpečit přívod potřebného množství kyslíku. V uzavřeném krbu můžeme přívod vzduchu regulovat pomocí uzavíratelných průduchů a klapek ve vložkách nebo využít automatickou regulaci. U otevřeného krbu musíme dát pozor, aby prudké rozhoření měkkých smolných třísek nezpůsobilo vystřelení žhavého uhlíku z ohniště do místnosti a následný požár. Praskání měkčího dřeva v otevřených krbech lze vyřešit přistavením ochranné mřížky. Ideální je najít správný poměr měkkého a tvrdého dřeva, který hoření usměrní.
Tvrdé a měkké dřevo
Tvrdé dřevo je dražší, měkké je levnější. Výhřevnost mají přibližně stejnou, avšak rozdíl je v tom, jak které dřevo hoří. Platí, že čím tvrdší dřevo, tím delší je doba hoření. Dobré je kupovat směs dřeva, kde asi čtvrtina bude tvořena dřevem měkkým, zbytek pak tvrdým. Rychleji hořící měkčí dřevo se postará o kvalitnější rozhoření tvrdého dřeva, případně můžeme přihodit i kůrovou či dřevní briketu. Tvrdé dřevo je pro vytápění domácnosti lepší, protože hoří pomaleji, dlouho sálá teplo a spotřebujeme ho méně. Mezi tvrdé dřevo patří dub, buk, jasan, javor a habr. Mezi velmi měkké dřevo řadíme smrk, borovici, vrbu a topol. O něco tvrdší, i když stále měkký, je modřín, ale i bříza a olše. Středně měkký je platan, kaštan a líska.