Dnes je čtvrtek 1.5.2025, svátek slaví Svátek práce
Odkud vlastně káva pochází?

Co my vůbec víme o původu a historii kávy? To po prostudování odborných pramenů jsme mnohem chytřejší. Věděli jste například, že se káva nejprve žvýkala a že k jejímu pražení došlo úplně náhodou? Historie kávy je bohatší, než jste si možná mysleli.

 

Odkud vlastně káva pochází? Dějiny kávy zahájíme legendou hovořící o arabském pasáčkovi jménem Kaldi, který pásl svoje stádo koz v jemenských horách. Jednoho dne se začaly kozy pást na keřích s červenými plody, po čemž začaly skotačit více, než bylo obvyklé. Opat z blízkého kláštera se o historce dozvěděl a dal plody povařit ve vodě a naservírovat mnichům. Ti po vypití nápoje byli schopni setrvat na modlitbách déle a velice rychle si na mok dávající energii zvykli. Během dešťů pak sušili větvičky s plody a jedna upadla přímo do ohně. Voňavé bobule pak posbírali, rozemleli a z prášku připravili ještě lahodnější nápoj s intenzivnější chutí, než měl původní odvar. Méně známá legenda vypráví o Omarovi, šejkovi z Jemenu. Ten byl za své činy vyhoštěn z města. Jako vykoupení mu prý posloužil odvar, který z kávy připravil a nabídl vladaři. Ten byl chutí černého nápoje tak ohromen, že mu vše odpustil a Omar se mohl opět vrátit do své domoviny.

Samotná historie kávy se začala ale psát na černém kontinentu, a to už v šestém století! Rostlina kávovník je původem z Etiopie, konkrétně z provincie Kaffa, kde keře kávovníků stále rostou divoce dodnes. Etiopané prý nejprve kávová zrna žvýkali a teprve pak, když po požáru zjistili, že káva krásně voní, začali ji pražit. A od této doby se vaření kávy rozšířilo do celého světa.

 

Tématickou stranu Večerníku najdete v tištěném vydání ze dne 17. února