S covidem v Česku bojujeme už skoro rok. Jedním z nejdůležitějších obchodů jsou v této době lékárny. Ty na rozdíl od jiných zařízení a služeb fungují vesměs bez velkého omezení, jediným z nich je snad jen omezený počet osob uvnitř při nákupu. Jinak fungují nepřetržitě a lidé jejich služby hojně využívají. 

 

Lékárny jsou v posledním roce snad na první příčce v množství obchodů, ve kterých v tomto čase nakupujeme. V době pandemie koronaviru se ve velkém rozjel i online nákup a lékárny s tím také nezůstávaly pozadu. Možnost objednání léků a následné doručení až domů nebo vyzvednutí přímo na prodejně si lidé oblíbili. Tato forma nákupů pravděpodobně zůstane populární i po konci pandemie a trvale změní charakter maloobchodního prodeje.

Loni v březnu se hromadně skupoval paralen, protože si lidé přečetli, že může v boji proti covidu pomoci. Vykupování některých volně prodejných léků zaznamenal Státní úřad pro kontrolu léčiv v celé republice. Lidé si často pořizovali i různé vitaminové doplňky stravy. V létě se nákup v lékárnách uklidnil. Vše znovu začalo kvůli druhé vlně koronavirové pandemie na podzim. Se zvýšenou poptávkou po lécích proti bolesti a respirátorech se lékárny setkaly už na jaře a na podzim se situace opět opakovala. Oproti první vlně pandemie se v té druhé zvýšil zájem o vitaminy, doplňky stravy a přípravky na podporu imunity.

Aktuálně je v lékárnách opravdu velká poptávka po ochranných pomůckách, jako jsou roušky a respirátory. Respirátory jsou od 1. března povinné v hromadné dopravě, obchodech a na dalších místech, kde se lidé shromažďují. Od března platí povinnost mít na zastavěném území obce zakrytá ústa i nos bez ohledu na rozestup od ostatních osob, zde můžeme využít i roušky. Lékárny během týdne uváděly, že ochranné pomůcky mohou být lokálně vyprodané. Uklidňovaly ale zákazníky tím, že se zásoby postupně doplňují. Dále ujišťují, že nedojde k výpadku jako loni na jaře, kdy panoval dočasně globální výpadek ochranných prostředků.

Hojně se teď, jak jsme již zmiňovali, kupují i vitaminové doplňky stravy, jako jeden z pomocníků v boji s onemocněními. Z nich je dlouhodobě nejprodávanější vitamin C, který má antioxidační účinky, podílí se na tvorbě hormonů, snižuje hladinu cholesterolu, je nezbytný pro svaly, kosti, cévy i kůži. Snižuje únavu a vyčerpání a je důležitý i pro vstřebávání železa. Ten a další vitaminy, jako například D, B nebo E, jsou nízkomolekulární látky nezbytné pro život. V lidském organismu mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Odborníci nicméně apelují na dodržování doporučených dávek u potravinových doplňků, stejně tak jako u klasických léků.

Nezbývá než věřit, že tato zvláštní doba zanedlouho pomine. Do té chvíle budou asi stále našimi kamarády, které nejčastěji vidíme, pracovníci v lékárnách. Tam totiž aktuálně chodíme nejvíce. Ale buďme za to rádi, alespoň máme stále nějaký lidský kontakt, který je navíc i bezpečný...

 

Tématickou stranu PROSTĚJOVSKO & LEKARNY najdete jako součást tištěného vydání, které vyšlo v pondělí 8. března 2021