Možná to také znáte. Něco se vám porouchalo a museli jste dát auto do opravy. Po stále se protahujícím čase jste si konečně s úlevou vyzvedli auto, načež se vám hned druhý den porouchalo znovu. Abyste se podobným trablům vyhnuli, je dobré si vybrat kvalitní autoservis. Ale jak jej poznat?

 

Nejlepší volbou je autoservis, který už vyzkoušeli vaši známí. Poptejte se ve svém okruhu přátel, kde jim dobře opravili automobil. Pokud nepochodíte, vrhněte se na internet a pročtěte si uživatelské recenze. Ovšem dejte si pozor na ty firmy, které si recenze píšou samy. Pokud objevíte čtyři recenze z jednoho měsíce, které jsou napsané podobným stylem jazyka, zřejmě pan majitel měl povídavou náladu a snažil se reputaci svého autoservisu vylepšit.

Postačí neznačkový servis?

Dříve výrobci záruční lhůtu podmiňovali povinností oprav pouze v autorizovaných servisech. To teď už neplatí. Autorizované servisy se obvykle můžou pochlubit vyšší odborností a zázemím dané značky, ovšem mnohé neautorizované servisy se jim v kvalitě poskytnutých služeb snaží vyrovnat. Při rozhodování se řiďte aktuální cenou vašeho automobilu. Pokud máte novější automobil, doporučujeme využít spíše služeb autorizovaného servisu. Ovšem pokud vlastníte ojetinu, vyhledejte neznačkový autoservis, který může být i o třetinu levnější.

Chytrému napověz...

Mnohé vám napoví i to, jak na vás bude působit prostředí daného autoservisu. Při návštěvě se zaměřte na několik detailů. Jsou zaměstnanci ve firemních oděvech, nebo je každý oblečen podomácku? Je na provozovně relativní pořádek, nebo to tam vypadá, jako by se naposledy uklízelo za komunistů? Jak se vedení servisu stará o pořádek, tak zřejmě bude pečovat i o váš vůz. Zjistěte rovněž, kam si vaši zakázku vedoucí servisu hodlá zapsat – vytáhl si na to přehledný notes, nebo se prohrabuje změtí papírů? Nepořádek v šuplíku značí na nesoulad v dodržování termínů.  Rovněž si všímejte, zda na zdech visí osvědčení a certifikáty. Dobrý vedoucí autoservisu svým zaměstnancům pravidelně dopřává školení a semináře. Pokud máte z návštěvy nepříjemný pocit, nestyďte se na místě otočit a porozhlédnout se po jiné firmě.

Čím víc, tím líp

Na internetových stránkách rovněž prozkoumejte, jak velký rozsah služeb daný autoservis nabízí. Seriózní firma by měla mít rozepsané, s jakými problémy vám může pomoct. Čím více kompetencí má, tím odbornější daný autoservis je. Velkým plusem rovněž je, pokud pneuservis nabízí nejen opravářský servis, ale rovněž třeba lakýrnické či karosářské služby. O kvalitě autoservisu vám rovněž napoví, jak zareagují na poptávku ohledně staršího vozu. V odborném autoservisu by si měli poradit nejen se zánovním vozem, ale i vaší patnáct let starou ojetinou.

 

Tématickou stranu PROSTĚJOVSKO &  AUTO MOTO najdete jako součást tištěného vydání, které vyšlo v pondělí 15. března 2021