Už jedenáct let mohou Prostějované ochutnat speciality svých sousedů. Světově rozšířený Restaurant tentokrát opět hodoval v zahrádce Národního domu, kam už od jedenácti hodin proudily davy gurmánů. V nabídce byla tradiční jídla jako guláš a bramboráky, ale také domácí buchty a nejrůznější druhy sladkostí.
„Beru si pokaždé krabičky, protože si tady koupím spoustu dobrot, které doma nevařím. Jsem sama, a tak mi stačí jedna porce," chlubila se úlovkem jedna z nakupujících.
Nápad Restaurant Day neboli festival dočasných restaurací vznikl v roce 2011 v Helsinkách a rychle se rozšířil do celého světa. Den amatérských restaurací ale není jen o jídle, může napomoci utužit například sousedské vztahy. Zapojit se do projektu může každý, kdo si na to troufne. V Prostějově se poprvé konal v květnu 2014, kdy ho sem přivedly Markéta Valentová, majitelka Marky bazárku, a předsedkyně Okrašlovacího spolku a nynější 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová. „V podstatě jde o to, aby se amatérští kuchaři, kuchařky, ale i cukráři, pekaři a jejich ženské protějšky mohli pochlubit svými specialitami veřejnosti. Své výrobky pak budou za nějakou menší částku prodávat prostějovským gurmánům,“ vysvětlila před lety podstatu Milada Sokolová.
Spolu s Markétou Valentovou obě děkují za dlouholetou přízeň návštěvníků a hlavně těm, kteří svou kuchařskou kůži dávají všanc.