Dnes je pondělí 15.9.2025, svátek slaví Jolana
Zahradu Národního domu  provoněl Restaurant Day
Foto: Kristýna Bohatová

Už jedenáct let mohou Prostějované ochutnat speciality svých sousedů. Světově rozšířený Restaurant tentokrát opět hodoval v zahrádce Národního domu, kam už od jedenácti hodin proudily davy gurmánů. V nabídce byla tradiční jídla jako guláš a bramboráky, ale také domácí buchty a nejrůznější druhy sladkostí.

 

 

„Beru si pokaždé krabičky, protože si tady koupím spoustu dobrot, které doma nevařím. Jsem sama, a tak mi stačí jedna porce," chlubila se úlovkem jedna z nakupujících.

Nápad Restaurant Day neboli festival dočasných restaurací vznikl v roce 2011 v Helsinkách a rychle se rozšířil do celého světa. Den amatérských restaurací ale není jen o jídle, může napomoci utužit například sousedské vztahy. Zapojit se do projektu může každý, kdo si na to troufne. V Prostějově se poprvé konal v květnu 2014, kdy ho sem přivedly Markéta Valentová, majitelka Marky bazárku, a předsedkyně Okrašlovacího spolku a nynější 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová. „V podstatě jde o to, aby se amatérští kuchaři, kuchařky, ale i cukráři, pekaři a jejich ženské protějšky mohli pochlubit svými specialitami veřejnosti. Své výrobky pak budou za nějakou menší částku prodávat prostějovským gurmánům,“ vysvětlila před lety podstatu Milada Sokolová.

Spolu s Markétou Valentovou obě děkují za dlouholetou přízeň návštěvníků a hlavně těm, kteří svou kuchařskou kůži dávají všanc. 

 

36 Restaurant10
36 Restaurant01
36 Restaurant06
36 Restaurant08
36 Restaurant11
36 Restaurant16
36 Restaurant09
36 Restaurant07
36 Restaurant03
36 Restaurant04
36 Restaurant15
36 Restaurant12
36 Restaurant05
36 Restaurant02
36 Restaurant13
36 Restaurant14