Dnes je pátek 10.10.2025, svátek slaví Marina
Sezóna houbových lahůdek začala
Ilustrační foto: pixabay.com

Houby jsou fantastickou ingrediencí, která dokáže obyčejné jídlo pozvednout na zcela jinou úroveň. Není však úplně jednoduché je připravit, a tak se může stát, že z pevných chutných kousků budete mít nevýrazné cosi, co připomíná jídlo ze školní jídelny. Stačí dodržet pár zásad a vaše houbové pokrmy dostanou každého strávníka.

 

Čerstvost hraje prim

Čím čerstvější houby, tím lepší chuť, textura i kvalita. Hledejte (kupujte) kousky, které jsou pevné, nikoliv kašovité a bez jakýchkoliv známek vlhkosti. Pokud jsou houby vlhké nebo oslizlé, je to jistá známka toho, že mají to nejlepší za sebou. Upřednostněte čerstvost, což je klíčem k dokonalé chuti i konzistenci. Pokud kupujete houby na trhu, nebojte se zeptat, kdy byly utrženy. Pokud je neplánujete spotřebovat hned, uchovávejte je v lednici.

 

Důraz klaďte na přípravu

Málokoho čištění hub baví, takže pokud je neočistíte důkladně, nebo čištění dokonce úplně vynecháte, nemůžete se divit, že houby nechutnají tak skvěle, jak jste si představovali.

Chyba, která vás může stát dobrou chuť: Odborníci radí, abyste houby neomývali vodou, nasají pak totiž příliš mnoho vody, a to může vést k zapaření a změně chuti. Ideální je je lehce a jemně očistit kartáčkem, a pokud i přesto chcete použít vodu, okamžitě je dokonale usušte.

Nekrájejte houby příliš dopředu, než je budete zpracovávat. Mohou tak ztratit pevnost a nehezky okorat.

 

Použijte správná dochucovadla

Sůl a pepř patří k základu, ale i jiné ingredience mohou skvěle doladit chuť samotných hub. Spárujte je s máslem, česnekem, balzamikem, bylinkami (výborně se hodí tymián) nebo sójovou omáčkou. Dohromady vytvoříte dokonalý chuťový profil, jemuž málokdo odolá. Nebojte se proto experimentovat a přeměňte mdlou chuť ve fantastickou chuťovou bombu.

 

Nepřeplňujte pánev

Houby obsahují hodně vody, takže potřebují kolem sebe dostatek prostoru pro její vypaření. Pokud jich dáte do pánve moc, budou se houby ve vodě spíše vařit. Raději je restujte v několika dávkách, abyste dosáhli skvělého výsledku.

Houby se při nízkých teplotách zapaří a nedojde k žádoucímu zhnědnutí a opečení. Neovlivní to pouze vzhled a chuť, ale i texturu, která je následně mokrá a měkká.

 

Tuk je nositelem chuti

Pokud vám záleží na opravdu lahodné chuti, nebojte se použít vyšší množství másla nebo oleje. Není to sice nejzdravější, ale dosáhnete doopravdy výrazné a vyvážené chuti. Nemusíte se bát, že by pokrm byl mastný, houby totiž mají schopnost absorpce. I z toho důvodu se zaměřte na kvalitu a použijte kvalitní tuk.

 

Víno jako tajná ingredience

K houbám se fantasticky hodí víno (bílé i červené). Proto pár kapek použijte a sledujte, jak dotek kyselosti završí chuť houbových pokrmů. Nemusíte se bát množství alkoholu, vypaří se, ale i přesto chuť ovlivní.

 

Buďte kreativní

Duste, pečte, restujte, blanšírujte, sušte, ale i grilujte. Houby jsou skvělé v tom, že se dají připravovat na nepřeberné množství způsobů. Nebojte se je také zmrazit nebo naložit, abyste je mohli využít pokaždé, kdy budete potřebovat.