Když se řekne káva, vybaví se nám šálek horkého a lahodného nápoje. Po čaji je druhým nejkonzumovanějším nápojem na světě a Není to pouze životabudič. Káva mimo toho, že stimuluje fyzické i psychické schopnosti, má ještě mnoho jiných skvělých vlastností. Kde všude a jak může pomáhat? Není to nic složitého, využít lze jak nápoj, tak zbylou kávovou sedlinu. Zabere to jen pár minut.

 

Káva obsahuje prospěšné látky, jako jsou kofein, draslík nebo železo. Dále jsou v tomto nápoji i organické kyseliny a také hořčík. Toto všechno má pozitivní účinky nejen na naši pleť, ale i vlasy a kůži. Proto nezahálejme a využijme přírodní sílu i jinak, něž jsme byli doposud zvyklí.

Odstranění kruhů pod očima

Opravdu nám mletá káva může pomoci proti tmavým a ne příliš lákavým kruhům pod očima? Ano. Kofein a antioxidanty, které jsou v kávě, mohou snížit otoky a tím i tmavé kruhy pod očima. Aplikace kávy na pokožku dokonce působí i jako prostředek proti stárnutí.

Postup: Vytvořte pastovitou směs z mleté kávy a vody. Poté naneste směs na kůži pod očima a odpočívejte s ní přibližně 10 minut. Poté směs opláchněte z obličeje. Tento postup můžete dokonce opakovat několikrát denně, ale stačit to bude několikrát týdně.

Čištění pleti

Čistota pleti je nezbytným postupem při kosmetických procedurách. Předcházíme díky tomu různým projevům zánětů či akné. Kromě pouhého mytí je proto nezbytný pravidelný peeling. Ten si z kávy můžeme rychle vyrobit.

Postup: Stačí čerstvě namletá káva, kterou vložíte do misky a následně přidejte trochu olivového nebo jiného kvalitního panenského přírodního oleje. Jakmile je směs vytvořená, už je možné peelingovou směs jednoduše nanášet na požadovaná místa, kde krouživými pohyby odstraníte případné hloubkové nečistoty. Potom stačí danou směs z vaší pleti důkladně omýt a finálně pleť klasicky ošetřit krémem nebo mlékem.

Hydratace suché pokožky pomocí kávové masky

Suchá pleť je poměrně velkým problémem. Vliv může mít životospráva stejně jako například i používaná voda, slunce nebo v dnešní době nošení ochranných pomůcek (respirátory a roušky). Pokud vás suchá pleť trápí, můžete na ni vyzrát i jinak než hydratačními krémy. Zkusit můžete i masku z kávové sedliny.

Postup: Do sedliny přimíchejte kokosový nebo olivový olej, trochu medu a také tučný jogurt nebo zakysanou smetanu. Nechejte odpočinout při pokojové teplotě a potom naneste na pleť. I zde nechejte působit okolo dvaceti minut a poté důkladně opláchněte vodou. Je to jednoduché a výsledek bude už po několika aplikacích rozhodně stát za to.

Kávou proti celulitidě

Celulitida postihuje přibližně 90 procent dospělých žen. Na tuto problematiku existuje spousta přípravků a doporučení. Je spojená s celou řadou příčin, kam může patřit třeba nadváha, věk, ale i životní styl. Pokud je vaším cílem bojovat proti celulitidě, můžete si k tomu připravit skvělý prostředek. Vyzkoušejte kávovou sedlinu, která může pomoci při výskytu celulitidy.

Postup: Smíchejte kávovou sedlinu s trochou hrubozrnné soli. Dále vše doplňte olivovým olejem v kašovitou hmotu. Tu už jen naneste na problematická místa. Poté ještě lehce masírujte krouživými pohyby. Danou oblast drhněte po dobu asi deseti minut a opakujte dvakrát týdně. Vaším hlavním cílem je jak to, že kůži dokonale prokrvíte, ale také to, že se vám podaří celulitidu celkem dobře zahladit. Peeling může zlepšit průtok krve, a dokonce pomoci při odbourávání tuku, který způsobuje celulitidu.

Peeling na tělo

Účinnou zbraní proti hrbolkům na kůži a suché pokožce je kávový peeling. Namletá zrnka kávy dokážou odstranit odumřelé kožní buňky, poradí si s pleťovými nerovnostmi a také podporují lymfatický systém v těle, protože na sebe vážou toxiny a urychlují vylučování vody z těla.

Postup: Smíchejte kávu s medem a získáte tak peeling, který můžete použít na tělo i na tvář. Pleť pak bude hebká a hladká. Využít můžete i na drsné paty při pedikúře.  

Kávová maska na vlasy

Kávová kosmetika se nemusí týkat jen pleti a kůže. Z kávy můžete připravit i směs na vlasovou pokožku. Káva dokáže hlavně dodat vlasům jejich přirozený lesk, ale i pevnost nebo také sílu.

Postup: Stačí vám mletá káva, kterou smíchejte se dvěma žloutky a kvalitním přírodním olejem. Vzniknout by měla hutnější kašovitá hmota. Tu následně rozřeďte trochou vody, díky čemuž získáte jemnější emulzi, kterou budete moci jednoduše aplikovat do vašich vlasů. Nechejte vše působit zhruba deset minut a následně vše důkladně vymyjte. Nezapomínejte na důkladnost, jelikož i rozpuštěná káva může obsahovat drobná zrnka, která by mohla setrvat ve vašich vlasech.

Lesk pro vlasy

Kdo říká, že na vlasy aplikovat jen samé drahé šampony plné chemikálií? Káva, kterou jste byli připraveni vyhodit, protože už se nehodí na pití, může ve skutečnosti zvýraznit, a dokonce ztmavit barvu vašich vlasů, zároveň jim dát lesklý vzhled. Zejména pokud jste bruneta, či tmavovláska.

Postup: Chcete-li použít kávu jako barvivo na vlasy, připravte si 1 nebo 2 šálky silné kávy (více kávy, méně vody), počkejte, až vychladne, a poté si ji naneste na vlasy. Nasaďte sprchovou čepici a nechejte kávu dělat svou práci přibližně 45 minut, poté ji opláchněte. Aplikujte 1x týdně.

 

Druhý březnový díl tematické strany SERVIS PRO ŽENY je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 22. března