Společenské a kulturní dění zamrzlo, akce se nekonají a i rodinné sešlosti jsou prakticky ilegální. Přesto ale s blížícími se Velikonocemi a jarem začínají na mnoha místech přípravy k tomu, aby svátky mohli lidé trávit aktivně. Zejména na vesnicích a menších městech chystají nemálo akcí. A pozadu nezůstalo ani Prostějovsko. Sympatické přitom je, že se nezapomíná ani na ty nejstarší.

„Chystáme trasu pro seniory a další zájemce, kterou si můžete projít sami, povede postupně celým parkem. Bude značena fáborky a cestou si budete všímat zajímavých dřevin, jejich vzhledu, pupenů, využití dřeva a dalších zajímavostí. Trasa bude doplněna hravými aktivitami pro děti,“ uvádí vedoucí Ekocentra Iris Eva Zatloukalová. Lidé tak mohou mezi 31. březnem a 4. dubnem objevit krásy jarních Kolářových sadů.

Jarním způsobem pojali Velikonoce taky v Němčicích nad Hanou, tam totiž v rámci zlepšení životního prostředí budou sázet stromy. Organizovaně, ale zároveň každý zvlášť. Akce Zasaďte si vlastní strom proběhne ve dvou termínech, první 10. dubna. „Město v rámci dotačního programu Výsadba stromů ve městě Němčice nad Hanou připravilo pro občany našeho města možnost vysadit si vlastní strom. Sázení proběhne v ulicích Zahradní, Trávnická, Masarykova a Sokolská,“ uvádí město k prvnímu termínu. Zájemci se musí předem nahlásit na radnici.

To třeba nedaleké Víceměřice pojaly Velikonoce vskutku velikonočně, vyzvaly k výzdobě. „Vyrobte jarní či velikonoční dekoraci a tu během své procházky zavěste na stromy v ulici obecního úřadu. Můžou to být různě ozdobená vajíčka, ozdoby z papíru, kuřátka, slepičky, věnečky a podobně. Vaší fantazii se meze nekladou,“ radí z obce.

Navíc venkov na Hané? Kromě ozdob k jaru a Velikonocím patří i hrkání. Průvody hrkačů se z pochopitelných důvodů letos neuskuteční. Loni se ale v některých místech – třeba ve Vrbátkách – hrkalo ze zahrad. A letošek nebude jiný. Velikonoční tradice zkrátka s nástupem koronaviru nezmizely. Lidé si je jen upravili podle sebe a možností...