Podnikatelé, živnostníci, školáci, sportovci či umělci. Ti všichni byli v minulých měsících těžce zasaženi pandemií koronaviru, případně vládními nařízeními, která s ním mají bojovat. V poslední době se však ukazuje, že problém je i v zoologických zahradách. Minulý týden se objevila zpráva, že některé jsou na tom finančně tak špatně, že pokud se situace v dohledné době nezlepší, budou muset sáhnout k utrácení zvířat.

K tomuto kroku se vyjádřila na svém webu i olomoucká zoo. „Snaha zachovat zde co nejvíce druhů zvířat pro další generace představovala dlouhodobý cíl, za nímž zahrady nepřestávaly vytrvale jít. A vy najednou čtete, slyšíte, že se zvířata mají utrácet, protože došly peníze a nenajde se nikdo, kdo by je zachránil. Zřizovatelé poskytli, co mohli. Zbývá stát. Bylo nastoleno jednání, jaký ale přinese závěr, nelze vytušit,“ konstatuje zoo. Jedním dechem ale zároveň děkuje dárcům.

Těch se vyskytlo nemalé množství. Darují platbou na účet, někde přispívají krmivem, jinde adopcí zvířete. Zapojili se přitom i Prostějované. Například Středisko volného času Orion přispělo papouščí zoo v Bošovicích. Zapojila se pak třeba i Michaela Hejlková. Ta se rozhodla coby milovnice zvířat apelovat na širokou veřejnost. „Bojuji za podporu zoologických zahrad. Málokdo ví, že ty soukromé, jejichž zřizovateli nejsou města, nedostávají žádné dotace. Dotace se totiž dávají na zaměstnance, kteří nemohou chodit do práce, což většina musí,“ obrátila se na redakci Večerníku s tím, že se o problematiku zajímá. „Zoologické zahrady už často nemají na energie, podestýlku nebo krmivo,“ popisuje žena. Lidé navíc poukazují ještě na jeden problém. Na zoofarmy nebo zookoutky se vládní kompenzace nevztahují. Hrozí tak, že se oběťmi koronavirových nařízení vlády nestanou jen lidé, ale také zvířata.