Komorněji, ale přesto slavnostně. Tak probíhaly Velikonoce pod taktovkou volnočasových organizací na Prostějovsku. Ty sice musely upustit od řady svých plánů a obvyklých akcí a aktivit, přesto se rozhodně jejich pracovníci – a díky tomu ani účastníci, vesměs děti – nenudili. Právě naopak. „Ne, rozhodně jsme nelenošili. Jsme naopak hyperaktivní. O Velikonocích jsme měli velikonoční klání, spoustu úkolů, kdy lidé posílali fotky s jejich plněním,“ uvedla Eva Baková, ředitelka němčického centra volného času Orion. Lidé tak pekli, případně pletli symboly českých Velikonoc.

Zdobení pak bylo také v plánu. „Dělali jsme velikonoční strom, jarní okno. A do 5. dubna jsme měli mít stezku s Večerníčkem. Kvůli zdevastování vandaly jsme ji ale rušili předčasně,“ povzdechla si Eva Bašková. Zapojili se ale rovněž v Konici, kde udělali malé soutěže pro děti, a mateřské centrum Srdíčko sdílelo tipy na tvoření. Rovnou soutěž vyhlásilo prostějovské Sportcentrum DDM Prostějov a heslem Vyzdob – Vyfoť – Nahrej vyzvalo k fotografování vlastní velikonoční výzdoby.

Tradičně aktivní pak byli ve Vrbátkách. „Pro děti vznikl sešitek Jarní skopičiny a v rámci něj dostali velikonoční speciál, tipy na tvoření, úkoly k tradicím. Trvalo to od Škaredé středy do Velikonočního pondělí. A na Velký pátek byla připravena cesta za pokladem,“ ohlédla se za aktivitami zdejšího centra volného času Volňásek vedoucí Miroslava Gabrielová. Bohužel kvůli koronaviru byly organizační možnosti omezené. „Vždycky jsme během prázdnin měli vyrábění ve Volňásku, to samozřejmě nebylo. Bývá celoodpolední a mohou přijít rodiče a děti. I v pátek bývá program pro děti, protože mívají volno ve škole,“ vzpomínala na doby, kdy koronavirus byl pro širokou veřejnost neznámým pojmem.