Hezká příroda a stejně tak několik zajímavých a památných míst jak na startu, tak v cíli. Zároveň však jedna věc, kterou tak málo dnes slýcháme a někdy si jí bohužel dostatečně nevážíme – ticho. To vše lidé najdou při procházce Terezským údolím. Ani v něm nechybí naučná stezka, která nabízí na Prostějovsko vskutku ojedinělou procházku. Velkou část z ní si totiž nebudete připadat jako na Hané. Čekají na vás husté lesy, nehluboké údolí bez lidských příbytků, zároveň rozlehlé louky a prostory mezi okraji údolí. A tenhle výjev by někdo čekal možná v podhůří Jeseníků, ne však uprostřed Moravy.

Velká část z cesty vede hustým lesem Terezského údolí. To je nyní jak přírodním parkem, tak přírodní rezervací, která byla vyhlášena v roce 1996. Sestává vesměs z listnatých lesů typických pro zdejší přírodní poměry. Údolí nabízí i jedno lákadlo, kterému by ale lidé měli odolat, terén totiž v mnoha místech láká k houbaření. Má to však jedno „ale“, oblast je chráněným územím, sběr hub tedy není povolen.

Ovšem zpět ke stezce. Vzhledem možná na první pohled neosloví, pochází z poloviny devadesátých let. Zdá se, že od té doby nebyla pravidelně udržovaná. Panely jsou starší a zašlé. Nicméně i tak nabízí řadu zajímavých informací. Zprvu například o Laškově, jeho historii i události, kdy zde na zámku přespal rakouský císař František Josef I. Dále se věnují chráněným druhům rostoucím v údolí. Další zastavení pojednává o archeologii. Možná se k překvapení dozvíte, že se zde nachází významné naleziště a u Laškova bývalo velké hradiště. Pobývali zde třeba zástupci kultury „popelnicových polí“, kterou si pro její název nepochybně mnoho z nás pamatuje z hodin dějepisu.

Naučná stezka, tak jako mnoho jiných, v tomto seriálu zmíněných, nabízí pěknou procházku a zároveň také něco duševní potravy. Bohužel dojem trochu kazí stav informačních tabulí a někdy i stezky samé. Pokud si ale nenecháte výlet pokazit, čeká vás nenáročná procházka pěknou krajinou, navíc se známým náměšťským zámkem v jejím závěru.

 

Naučná stezka Terezským údolím

Umístění:        les a lučiny mezi Laškovem a Náměští na Hané

Vznik:             1996

Délka:             6,5 kilometru

Počet zastavení: 11

Téma:             příroda, historie a archeologie