Chovat doma psa, kočku nebo jiné zvíře je sice něco uklidňujícího, co nám dělá radost, ale na druhou stranu to vyžaduje mnoho domácích prací navíc. Po mazlíčcích, které chováme hlavně v bytě, musíme pravidelně uklízet. Udržování čistoty ve společné domácnosti se zvířetem je nesmírně důležité a občas i docela náročné.

Když se rozhodneme pro nějakého domácího mazlíčka, vždy musíme počítat s tím, že po něm někde bude srst, šlápoty či otisky třeba na skle. Nepořádek je zkrátka s chovem zvířat spojený. Důležité je si na tuto skutečnost nezvyknout a věnovat domovu častou a patřičnou péči. Nejnáročnější na úklid a hygienu jsou psi a kočky. Pouštějí totiž chlupy, slintají a nosí špínu zvenčí. Další nevýhodou v tomto ohledu je i to, že se dostanou téměř všude. Prvním krokem k čistější domácnosti je nepochybně péče o mazlíčka. Při příchodu z procházky bychom mu měli očistit tlapky, pokud je špinavý i jinde, lehce jej opláchnout nebo otřít. S péčí bychom to ale neměli přehánět, abychom jej nevystavili možným zdravotním problémům.

Velkou výzvou při soužití s domácími mazlíčky v bytě jsou jejich chlupy. Jsou totiž doslova všude! Množství jich najdete na podlaze, čalouněném nábytku nebo v posteli, přičemž dá se snížit pravidelným kartáčováním zvířecí srsti. K naprosté eliminaci chlupů je ale nutný kvalitní vysavač. Vysavač váš byt sice zbaví nečistot, které jsou vidět na první pohled, neměli byste ale zapomínat na drobné organismy, které zvířata mohou domů zavléct. Proto alespoň jednou za týden myjte podlahu, perte pelíšky, hračky a čistěte nábytek, nejlépe přírodními dezinfekčními přípravky. Při používání čisticích prostředků je důležité myslet na to, zda jsou látky v nich obsažené bezpečné i pro mazlíčka. Vytřenou podlahu nebo terárium totiž zvíře může olizovat, ani kontakt kůže s nevhodným produktem není bez rizika. Na odstranění srsti z potahu pohovky mnohdy nestačí ani ten nejlepší vysavač, proto je jednoduchým řešením přetáhnout přes pohovku deku, která se dá snadno vyklepat a vyprat.

Značně znečišťují domácnost i mazlíčci chovaní v klecích či teráriích, jelikož se většinou zdržují vždy na jednom místě. I odsud občas vylétne peří, podestýlka, výkaly nebo krmení. Samozřejmě tomu lze alespoň trochu zabránit nějakou zábranou umístěnou kolem klece. Ta by však neměla být nijak vysoká, protože by bránila ve výhledu zvířete, zhoršila by proudění vzduchu a omezila by i kontakt mezi majitelem a mazlíčkem. Pokud je navíc obydlí zvířete umístěno u stěny, zeď je vhodné ochránit třeba omyvatelnou fólií, která se dá snadno otřít od nečistot. V rámci čistoty bychom hlavně neměli zapomínat na pravidelnou péči o mazlíčka, často vyměňovat podestýlku a čistit stěny a dno terária či klece.

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO&CHOVATELSTVÍ najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 17. května