Od 2. 6. 2021 je možno si v ulicích města zapůjčit elektrokoloběžku.

Na poskytování nové služby se s městem dohodla společnost Bolt Services CZ s.r.o.  

Koloběžku si vypůjčíte snadno: stačí si do telefonu nainstalovat stejnojmennou aplikaci, zaregistrovat se a přidat svoji platební kartu. 

„Koloběžek bude 40 a uživatelé budou mít povinnost seznámit se s řádem, jak koloběžky využívat,“ uvedla náměstkyně primátora Alena Rašková. Vybranou koloběžku odemknete naskenováním QR kódu. Před jízdou je třeba si projít bezpečnostní pokyny. 

„Koloběžky jezdí rychlostí až 25 kilometrů v hodině. Pokud nemáte s takovou jízdou zkušenosti, můžete si aktivovat mód začátečníka. Ten omezí maximální rychlost na 15 kilometrů v hodině,“ doplnila náměstkyně primátora Alena Rašková a ihned dodala důležitou informaci:

Je třeba říci, že kdo jede na koloběžce, je účastníkem silničního provozu. Čili jezdí po silnici! Nikoli po chodníku! V místech s větším provozem (na náměstích, poblíž nemocnice, škol a podobně) koloběžka automaticky snižuje rychlost. Místa rychlých a pomalých zón jsou vyznačena. Pokud si zapůjčí koloběžku osoba ve věku do 18let, musí mít pochopitelně přilbu!“ Za nepoužití přilby mladistvý od 15 do 18 let pak může dostat pokutu, a to do tisíce korun na místě. U menších dětí je ale jediné řešení. Zakázat jim další jízdu.

Koloběžku je třeba zaparkovat na k tomu určených místech, vždy na kraji chodníku. Nakonec je třeba koloběžku vyfotit a jízdu v aplikaci ukončit. Částka za vypůjčení bude automaticky odečtena z platební karty. Odemknutí koloběžky je zdarma, platí se pouze za „odjeté“ minuty. V prvních pěti minutách jsou to 4,- koruny za minutu, dále pak 3,- koruny za minutu. Pokud bude koloběžka zaparkována mimo parkovací zónu, může být účtována pokuta ve výši 750,- korun.

Mapu stanovišť naleznete na: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1GTofm8md-FmHunE9YdQZpXvdoLjdRTkn&ll=49.474299082466665%2C17.10975835000001&z=14 

Kromě společnosti Bolt Services CZ s.r.o. lidé v Prostějově využívají i 15 koloběžek společnosti Eagle Scoots a to na základě totožných pravidel provozu a bezpečnosti.