Zatímco nad odloženou olympiádou v Tokiu se stále vznáší obrovské otazníky, ve Zdětíně se uplynulou sobou 19. června na Olympiádě dětí a mládeže zápolilo se vší vervou. Navzdory úmornému vedru na zdejší fotbalové hřiště v doprovodu rodičů dorazila stovka přihlášených dětí, které se postupně utkaly ve čtyřech disciplínách. U toho Večerník nemohl chybět! 

Zúčastněné děti neplatily startovné, kvůli organizaci však bylo nutné se na olympiádu dopředu přihlásit. „Nakonec se nám sešlo celkem 102 přihlášek. Soutěžily nejen místní děti, ale i z okolních obcí a dětských domovů,“ popsal hlavní organizátor akce Tomáš Kučera s tím, že všechny byly rozděleny do tří věkových kategorií od předškoláků přes žáky prvního a druhého stupně základních škol. „Nejmladšímu účastníkovi byly tři roky, nejstaršímu patnáct,“ upřesnil Kučera.

Stejně jako v přechozích dvou letech se děti postupně utkaly ve sprintu, trojskoku z místa, hodu míčkem a vytrvalostním běhu. Mnozí ze soutěžících už prostředí zdětínského hřiště důvěrně znali. „Jsem tu už podruhé a rád se zase vrátím. Nejlépe mi vyšel asi sprint, možná je to tím, že u nás trénuju hasičský sport, kde pravidelně běhám dvaatřicet metrů i s hadicí. U delšího běhu jsem byl pátý, což je pro mě taky celkem dobré,“ prozradil sedmiletý Martin Špičák, který přijel z Krumsína.
Díky podpoře četných sponzorů měli organizátoři pro zúčastněné děti připravené parádní ceny. „Všem bych chtěl moc poděkovat stejně jako asi dvacítce lidí z obce či Sokola, o něž jsem se mohl opřít. S velkým ohlasem u dětí se v parném odpoledni setkal také vodotrysk vytvořený přímo na hřišti místními hasiči,“ dodal Kučera, který rovněž stojí za pořádáním zdětínského triatlonu. Ten se letos bude konat v sobotu 10. července. „Ve Zdětíně to prostě žije, když to bylo možné, konaly se tu v roce hned tři plesy a řada dalších akcí,“ uzavřel Tomáš Kučera.