O těchto prohřešcích cyklistů, chodců a nově také koloběžkářů se ví už hodně dlouho, problém ovšem v Prostějově i nadále přetrvává. Chodci si stěžují na nebezpečí, kdy je na chodnících „porážejí“ cyklisté nebo omladina na koloběžkách, cyklisté jsou nepříčetní z toho, že na cyklostezkách se jim pletou do cesty chodci, nejčastěji pak mladé maminky s kočárky. Co s tím, aby tento STÍN MINULOSTI vymizel?

 

„Již delší dobu si všímám rozšiřujícího trendu jízdy na kole po chodníku. V Prostějově se tento nešvar stává obecným zvykem, především po Svatoplukové ulici. Když jde člověk po chodníku z hlavního nádraží krásnou lipovou alejí, tak musí neustále uhýbat mladým na koloběžkách a na kolech. Jakmile se ohradím, že tu není cyklostezka, jejich odpovědi raději ani nezveřejňuji. Další příklad, když jdete podél Dony. To samé, cyklisté mezi chodci. A pravým opakem je zase chůze chodců po cyklostezce. Například když jedete po cyklostezce na Šmeralce, tak žen s kočárky tu potkáte také spousty, i když tam nemají co dělat. Dokud se asi nic nestane, tak se to neřeší. Předpokládám, že takových příkladů by občané přidali spousty. Nevím, kde chodí policisté,“ postěžovala si magistrátu Kamila Moučková z Prostějova a podobné názory přidali i další občané.

Na stížnosti zareagoval okamžitě ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík, který zároveň vysvětlil, jak se na jízdu po chodníku dívá zákon. „Dle zákona o provozu na pozemních komunikacích platí úplně stejné povinnosti pro jezdce na elektrokoloběžce jako pro cyklisty. To znamená, že by měli především využívat cyklostezky a silnice. Po chodníku smí jet jen osoby mladší deseti let. Na koloběžce smí jet jen jedna osoba. Pokud jezdci na koloběžkách nebo cyklisté porušují dopravní předpisy, vystavují se postihu za přestupkové jednání a může jim být udělena pokuta do výše dvou tisíc korun.

Nový šéf městské policie přislíbil častější kontroly. „Strážníci městské policie se zaměří ve zvýšené míře v rámci pochůzkové činnosti na nesprávnou jízdu koloběžek a jízdních kol po chodnících,“ uvedl Libor Šebestík s příslibem kontrol cyklistů a koloběžkářů a stejně tak chodců. Otázkou je, zda-li to postačí a pomůže...