Tady vládnou králíčci. I takovou ceduli by si mohli s klidem dát chovatelé v Plumlově před svůj areál. Platilo to přinejmenším předminulou sobotu. Od rána do pozdního odpoledne zde totiž probíhala mazlíčkiáda, kde bylo králíků ze zvířat zdaleka nejvíce. A velkou část tvořilo plemeno teddy. U nich se občas zdálo, že čím víc chlupů, tím lépe.

 

„Jé, to je roztomilé,“ bylo často slyšet areálem. A dobře půltucet plemen králíků opravdu uchvacoval děti i dospělé. Někteří králíci byli vystaveni vážnému riziku „uhlazení“. I když… „Lidí je málo. Zaprvé je to kvůli koronaviru. A zadruhé, co si budeme povídat, v Prostějově jsou hody. Není to ale zatím nejhorší. A počasí vyšlo pěkně,“ poznamenal za organizátory Vlastimil Suchý.

Mazlíčkiáda však nebyla jen o králících. K vidění byly i slepice vlašky, dále perličky nebo husy. „Máme zde na ukázku třeba perličky od chovatelky, která je ve sdružení. Dala nám to sem i proto, že děcka poslední dobou ani nevědí, co je slepice a co kohout…,“ kroutí hlavou Suchý.

Kdo se pak vynadíval na zvířata, mohl si zkusit obří šipky. Nechybělo malování na obličej pro děti, a dokonce specializované firmy na výrobu hraček či jídla pro chlupáče i milých drobností pro jejich majitele. „Já chovatelka nejsem, jen navštěvovatelka. Nám se zde líbí hodně, jezdíme každý rok. Pro děti je to super akce,“ poznamenala žena, která se představila jako Jana.

Letošní akce ale nebyla výstavou zvířectva v pravém smyslu. Respektive jí byla jen částečně. „Rozhodli jsme se udělat vše jinak. Tím, že se teddy plemeno uznalo, což je podle mě velice špatně, protože nejde o kvalitní zvířata, táhne se to ke dnu, tak plemeno skončí. Proto jsme se rozhodli, že uspořádáme mazlíčkiádu. Jsou zde zvířata, která neodpovídají vzorníkům, nejsou tetovaná, na klasickou výstavu by nemohla. I od nás je spousta chovatelů, kteří odsud mají králíčky, tak měli možnost je sem vzít,“ řekl na rovinu Vlastimil Suchý s tím, že v nabídce se objevila i morčátka.

Ve hvězdách však je, zda se akce uskuteční za rok znovu. „Ještě uvidíme, co bude,“ sdělil Suchý. Jedno je ale jisté, mezi organizátory a hodnotiteli tentokrát vyhrál králík Vydrísek. Hodně zabodoval už samotnou barvou.