Výskot dětí i cinkání půllitrů. Nad Vrbátky se první víkend v září ozývala řada zvuků, které prozrazovaly, že obec žije. Aby taky ne. Místní volejbalisté spolu s kulturními pracovníky Vrbátek a mnoha dalšími aktivními lidmi dali hlavy dohromady a zorganizovali hodové slavnosti. Dvoudenní sláva si přitom připravila pro každého něco. Pro děti kolotoče, hodové dobroty v podobě cukrové vaty nebo pendreků. Pro dospělé zase vystoupení Vrbátčanů. A věřící měli k dispozici také mši.

Většina programu se odehrávala u hřiště ve Vrbátkách, kde vyrostly velké party stany. A ty byly, snad i pro přízeň počasí, většinu času obsazené. Lidé se přitom dobře bavili. „Chodíme na hody pravidelně, líbí se nám. Letošní jsou moc pěkné,“ poznamenala Silvie, jedna z návštěvnic. S dětmi byla svědky části programu, která nakonec zaujala nejvíce - číslo žongléra. Ten navíc sestoupil mezi ty nejmenší a začal i je zasvěcovat do tajů umění žonglérského.

Areál na okraji Vrbátek nakonec lidé vesměs opouštěli spokojení. „Hody se opravdu vydařily. Počasí přálo, přišla spousta lidí, kteří si po dlouhé době mohli užít pestrý program ve společnosti svých přátel,“ hodnotila za organizátory Kateřina Kubjátová z Kulturní komise obce Vrbátky. Sama pak nemohla na slavnostech chybět. „Za mě nejlepší vystoupení předvedl mladý talentovaný žonglér Michal Tříska, který nás zaujal nejen odpoledne, ale i svou noční ohňovou show, což byl zlatý hřeb večera, a to nejen proto, že byl nahoře bez,“ smála se Kubjátová. Sobotní program pak ve velkém stylu zakončila party v rytmu kapely Quercus.