Skvělá atmosféra, především parádní kousky a pořádná dávka neohroženosti. To vše dala dohromady akce s názvem Blade day, tedy klání v agresivním bruslení. Během ní se v prostějovském skateparku v Kostelecké ulici předvedly necelé tři desítky závodníků z České republiky, Slovenska a Rakouska. Soutěžili na rampách, zábradlích, překážkách, které měly prověřit jejich šikovnost, balanc, odhad, ale taky odvahu. K vidění tak byly perfektní kousky. Porotci posléze hodnotili čistotu jízdy, náročnost kousků a celkový styl. „Závody v tomhle sportu v České republice téměř neprobíhají. Třeba letos se neuskutečnilo nic,“ upozornil za organizátory Viktor Raškovský.

V hlavním závodu se nakonec objevilo 25 bruslařů rozdělených do pětic. Nejmladší měl teprve 11 let. Účastnila se třeba 16násobná mistryně světa Martina Svobodová. Nebo 11letý Jonáš. Ten si svým zápalem a nadšením získal všechny a skvěle do komunity zapadl,“ pochvaloval si. Během závodění byly vidět otočky o tři sta šedesát stupňů, najíždění na zábradlí a rantly. Jeden ze závodníků se toho skutečně nebál a troufl si na překonání zhruba metrové bariéry mohutným skokem. „Přišli jsme ze zvědavosti. Zatím se nám to ale líbí. Děti nezávodí, přišli jsme se jen podívat. A pak uvidíme, zda se do toho někdy pustíme,“ konstatovala při pohledu na skvěle zvládané triky bruslařů a bruslařek Veronika Brücknerová.

Den se nakonec bruslařům – kteří se navíc mohli těšit na noční projížďku Prostějovem v rámci Blade night – vydařil. Přes náročnost některých kousků nemuselo dojít na ošetřování, všichni si naopak závody náležitě užili. V Česku zatím ne tolik rozšířený individuální sport ukázal, že má své fanoušky a rozhodně potenciál na to nabrat další jezdce a jezdkyně. „S účastí jsme nadmíru spokojeni. Agresivnímu bruslení se v Česku věnuje něco málo přes padesát lidí. Závodníků jsme tak měli 25 a přes 40 dalších bruslařů, kteří se přišli podívat. Takže úspěch to byl obrovský,“ zářil spokojeností Viktor Raškovský.