Okrašlovací spolek města Prostějova a také Český svaz ochránců přírody, Regionální sdružení IRIS uspořádaly uplynulou sobotu dopoledne v rámci celonárodní akce Ukliďme si Česko tradiční setkání dobrovolníků, kteří se v Prostějově pustili do úklidu biokoridoru Hloučela. Dostavily se desítky mladých i starších občanů, kteří nejsou lhostejní k přírodě. Během tří dopoledních hodin byly posbírány metráky odpadků. Ovšem jak kde...

Okrašlovací spolek města Prostějova v čele s předsedkyní Miladou Sokolovou si vzal jako vždy na starost úsek od mostu v Olomoucké ulici až po „myší díru“ ve Vrahovicích. „Na úklidovou akci okolí Hloučely dorazilo zhruba pět desítek dobrovolníků, takže s účastí jsem maximálně spokojená. A je potěšitelné, že polovinu z nich tvořily děti a mládež. Sbírat odpadky přišli také žáci fotbalového klubu TJ Haná Prostějov i žáci ze základní školy v ulici E. Valenty,“ pochvalovala si Sokolová, která účastníkům akce rozdávala igelitové pytle a také organizační pokyny.

Dobrovolníci se pak rozešli po obou březích Hloučely a pytle plnili posbíranými odpadky. „Celkem jsme posbírali několik metráků odpadků a zaplnili jsme jimi velký kontejner. Zároveň jsme našli několik hnízd vytvořených bezdomovci, takže jsme naložili i matrace. Nejvíce ale bylo plastového odpadu, u zahrádek jsme také našli ledabyle pohozený bioodpad,“ popsala Večerníku Milada Sokolová, která po akci pozvala všechny účastníky na oběd do KFC. „Všichni si to pochvalovali, atmosféra byla úžasná. Každý mi slíbil účast při úklidu i na jaře,“ pousmála se ještě předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova.

Horší nálada ale panovala na druhé straně biokoridoru Hloučela. Tam úklid tradičně organizoval Český svaz ochránců přírody, Regionální sdružení IRIS Prostějov. Ten se v posledních letech na jaře i na podzim chlubil stohlavou účastní dobrovolníků, letos jich ale přišla hrstka. „Dorazilo jen čtrnáct dobrovolníků, jsem z toho trošku zklamaná. Ale co jsem slyšela, tak před týdnem tady u Hloučely uklízelo asi dvacet studentů prostějovské střední školy. A podle toho to taky vypadalo, dnes jsme neposbírali tolik odpadků jako na jaře, bylo jich fakt málo. Kuriozitou byl nález peněženky, kterou v křoví nalezl jeden z dobrovolníků. Byla plná dokladů, ale bez peněz. Podle jména z občanky jsme hned přes sociální síť kontaktovali majitelku,“ sdělila Večerníku Eva Zatloukalová, předsedkyně ČSOP, Regionálního sdružení IRIS.