Tempus fugit neboli čas běží. To je heslo, které se již brzy objeví na jižní zdi prostějovské hvězdárny. Známá latinská fráze je součástí nových slunečných hodin, které byly uplynulý pátek 24. září představeny na hvězdárně v rámci celorepublikového projektu Noc vědců.

 

Už brzy budete moci při slunečném počasí vyrazit do Kolářových sadů bez hodinek. Pokud budete zvědaví, jaký je právě čas, bude vám stačit pohled na zeď hvězdárny. Na ní budou již brzy umístěny sluneční hodiny. „S nápadem na jejich výrobu přišla má manželka. Hodiny jsou seřiditelné a budou se upravovat šestkrát do roka v závislosti na délce dne,“ představil své dílo konstruktér Petr Hoffman.

Právě čas se stal hlavním tématem prostějovské Noci vědců. Po křtu slunečných hodin přišly na řadu dvě přednášky věnované právě tomuto fenoménu. „Kdybyste žili na Merkuru, tak byste během jediného dne slavili hned dvakrát narozeniny. Čas mezi dvěma poledni je tu totiž dvojnásobně dlouhý než doba oběhu planety kolem Slunce,“ zaujal přítomné Jonatan Binder v kostýmu středověkého učně.

Noc vědců na hvězdárnu přilákala solidní počet návštěvníků, přednáškový sál se utěšeně zaplnil. V publiku přitom usedlo i značné množství dětí předškolního věku, pro něž však obě poměrně dosti odborně vedené přednášky byly návštěvou v příslovečné „španělské vesnici“.

Jejich rodiče však nemusí smutnit. Pro zvědavé děti do deseti let bude letos na hvězdárně určen kroužek Hvězdárníček, v němž se paní Fréharová bude snažit v dětech vzbudit zájem o vědu a nadšení pro přírodní vědy. Ty starší pak mohou navštěvovat odborněji vedený kroužek Gemini.

„Přihlásit děti je možné na e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.,“ vzkázala Iveta Fréharová.