Uniformy, kam se jen člověk podívá. A taky stříkačky. Sice jich nebylo tři sta třicet tři, jak se hovoří ve známém jazykolamu, i tak se jich ale v sobotu 4. září sjelo před mořickým zámkem požehnaně. Důvod byl nasnadě, místní požárníci slavili půlkulatiny. Zdejší sbor existuje už úctyhodných 125 let. A oslavy tak nemohly být o nic menší než jeho historie.

 

Před mořickým zámkem vyrostly obrovské stany, na pódium vyrazila Vřesovanka a jen parket chyběl k tomu, aby se náves na chvíli proměnila v tančírnu pod širým nebem. „Akci hodnotím jako zdařilou. Ani jsem nečekal, že se nás tolik sejde. Zahrála nám Vřesovanka, kde působí i jeden z místních. A podle mě to byla dobrá volba,“ pochvaloval si průběh oslav starosta zdejšího hasičského sboru Jan Fidra.

Lidi mohl oslovit i doprovodný program, který zahrnoval třeba střelbu ze vzduchovky. Hasiči pak plně využili toho, že se jejich zbrojnice nachází v bezprostřední blízkosti místa oslav. A točili a točili, až nebylo co točit a nalévat. Co však organizátory mohlo opravdu potěšit, to byla zjevná spokojenost velké většiny přítomných. „Chodím na hasičské akce, ale přímo hasičkou nejsem. Ráda je však podpořím a tentokrát se to povedlo. Příjemné posezení, super počasí. Jsem spokojená,“ poznamenala Renata.

Ze všech stran se v tu chvíli ozýval hovor a smích, na pódiu to mezitím po pauze znovu rozbalila Vřesovanka s polkou. Ovšem když narozeniny, tak s přáním. Jak zní to starostovo. „Popřál bych našemu sboru, abychom v činnosti dál pokračovali alespoň v současném počtu. A měli co nejméně výjezdů. Výjezd totiž obvykle znamená škody na majetku a nějaké zranění nebo problém,“ řekl Jan Fidra k další „pětiletce“.