V rámci Dnů evropského dědictví bylo možné nahlédnout do zákulisí prostějovského kina Metro 70, kam se za normálních okolností člověk jen tak nepodívá. Bylo možné se podívat do civilního tlakového krytu, technických místností a zájemci viděli i promítací kabinu. To vše v doprovodu zkušeného a znalého průvodce.

Zájem o prohlídku kina v sobotu 18. září byl spíše ve 13 hodin, v trochu nešťastném čase hodinu před polednem zájemců přišlo poskrovnu. Správce a průvodce v jedné osobě Michal Richter se s příchozími odebral do sálu kina, kde je seznámil se stavbou a historií budovy. Mimo jiné se dozvěděli, kde všude se ve městě nachází kryty, a zjistili, že kryt, ve kterém se nyní jsou, už by nikoho nezachránil, jelikož prošel velkými rekonstrukcemi. Padaly otázky – kdo se měl do krytu schovat, zda jsou kryty propojené a jak dlouho by se tam lidé mohli ukrývat. Průvodce Michal Richter na všechny otázky odpovídal s úsměvem. A jak to tedy je? Do krytu se měli ve všední den schovat žáci škol a o víkendu všichni z okolí. Přičemž kapacita krytu čítala devět set osob. Kryty nejsou propojené a člověk by v úkrytu vydržel tři dny, protož pouze na tři dny stačily zásoby vzduchu, vody a jídla.

Následně se všichni odebrali podívat na protiatomové dveře a do koupelny. Poté se dalo nahlédnout do místnosti, kde by se při výpadku dodávky energie „vyráběl“ kyslík. Odtud se návštěvníci dostali až na kopuli, po které se i mohli projít. Viděli zákulisí kina a místnosti pro herce. Okruh zakončila návštěva kabiny promítače, o níž pohovořil sám promítač kina.

Na prohlídku přišli jak pamětníci, tak mladí a všichni z ní odcházeli nadšení. „Mám z prohlídky příjemné dojmy. Už něco pamatuji, tak je to pro mě krásná nostalgie. Historie mě zajímá a bylo pěkné nahlédnout do útrob kina a něco neotřelého se dozvědět,“ komentovala prohlídku paní Božena. I dalším se prohlídka líbila. „Jsem spokojená, přišla jsem s partnerem a synem a prohlídku jsme si užili. Účastnili jsme se poprvé,“ svěřila se návštěvnice Pavlína. „Já jsem na tu techniku, takže nahlédnout do promítací kabiny bylo skvělé. Moc jsem si prohlídku užila. Ráda chodím na různé prohlídky,“ dodala Simona.