Minulý pátek odpoledne se na Městském hřbitově v Prostějově uskutečnil významný pietní akt. Sokolská obec prostějovská zde uctila Památný den sokolstva pochodem svých členů a také položením věnce a kytic k hrobu padlých ve druhé světové válce z řad Sokola.

 

Od roku 2019 je 8. říjen vyhlášen jako významný den České republiky – Památný den sokolstva. „Letos jsme si připomněli osmdesáté výročí, kdy v noci ze 7. na 8. října bylo v naší zemi pozatýkáno přes patnáct stovek sokolských činovníků, kteří byli následně deportováni do koncentračních táborů. Tato nacistická takzvaná Akce Sokol proběhla pár dnů od nástupu Reinharda Heydricha. I z tohoto důvodu lze pochopit, že pozdější sokolská spolupráce na jeho atentátu byla nejvýznamnějším skutkem sokolského odboje. Bez doslova sebevražedné pomocí sokolů by se atentát nemohl nikdy uskutečnit,“ ohlédl se za temnou minulostí Svatopluk Tesárek, starosta Sokolské župy prostějovské.

Sokolové na Prostějovsku nezapomínají na své předchůdce, kteří měli v dobách nacistické okupace odvahu se tomuto zlu postavit. „Proto byla v roce 2011 na Městském hřbitově v Prostějově slavnostně odhalena pamětní deska, která připomíná jejich osudy. Za svobodu naší vlasti bylo umučeno, zastřeleno nebo padlo 92 členů Sokolské župy prostějovské. Z toho počtu bylo devět letců sestřeleno na západní frontě. Celkově bylo 169 členů Sokola vězněno za aktivní činnost v odboji,“ uvedl Svatopluk Tesárek.

V letošním roce byl nový park v Okružní ulici v Prostějově pojmenován po Janu Mládkovi, starostovi Sokolské župy prostějovské, který byl umučen v Osvětimi.