„Jsme jeden z nejméně hrdých národů v Evropské unii a připadá nám, že zdrojů hrdosti dlouhodobě spíše ubývá. Proto chceme společně oslavit založení republiky 28. října pohybem a vyběhnout do ulic v barvách Sokola a České republiky a inspirovat ostatní k tomu, aby se nestyděli nebo nebáli projevit svou hrdost na zem, kde žijí. Kdo jiný než my sokolové, kteří hráli při vzniku samostatného Československa klíčovou roli, a jak jinak než pohybem! Přidat se může každý, kdo má tuto zem rád jako my“. Tak přesně těmito slovy prezentuje ústředí České obce sokolské v Praze velkolepou akci, jejíž myšlenka vznikla před třemi lety v souvislosti s oslavami výročí vzniku Československa v roce 1918.

Sokolský běh republiky se koná od roku 2019 vždy 28. října a je organizován převážně sokolskými jednotami. Závody mají délku od čtyř do deseti kilometrů, na řadě míst se konají i kratší dětské běhy. Největší akcí bývá pražský běh se zázemím v Tyršově domě na Malé Straně, kdy účastníci v národních barvách běží do Petřínských sadů. V roce 2019 se závod uskutečnil ve dvanácti místech po celé republice. První ročník běhu měl i zahraniční dimenzi – v USA uspořádal jeden běh Sokol Washington, druhý se uskutečnil v Portlandu. Celkem se všech Sokolských běhů republiky zúčastnilo 2 146 závodníků, z toho 1 425 dospělých a 721 dětí. Kromě Prahy se běžel v Děčíně, Lomnici nad Popelkou, Syrovicích, Bedřichově, Terezíně, Písku, Novém Městě na Moravě, Kamenici u Jihlavy, Jedovnici, Babicích nad Svitavou, Milovicích a v Prostějově.

Nápad oslavit vznik republiky pohybem se už v sokolské historii jednou objevil. U příležitosti prvního výročí vzniku Československé republiky v roce 1919 připravili sokolové do té doby nevídanou sportovní akci, která umožnila účast velkého počtu sokolů a sokolek z měst i z venkova.

Vznikl tak takzvaný rozestavný běh 28. října. Dnes bychom ho patrně nejspíš mohli přirovnat ke štafetě s olympijskou pochodní, která se před každými hrami pořádá od roku 1936. Místo ohně ale běžci v říjnu 1919 nesli pouzdro s pozdravným poselstvím prezidentu Masarykovi.

Ve čtvrtek 28. října se Sokolský běh republikou uskuteční potřetí také v Prostějově. Výjimkou byl loňský rok, kdy organizátorům z řad Sokolské župy prostějovské vystavila „stopku“ koronavirová epidemie. V letech 2019 a 2020 se běh uskutečnil v Kolářových sadech, letos se tak stane premiérově přímo v centru Prostějova! „V roce 2018 jsme si připomněli 100. výročí založení Československé republiky. Jak řekl prezident Masaryk, bez Sokola by nebylo legií, bez legií by nebylo Československo. Pro Sokol je 28. říjen jeden z nejvýznamnějších státních svátků. Proto v roce 2019 při 101. výročí byla založena tradice Sokolských běhů republiky. V letošním roce se podílíme na organizaci 3. ročníku a věříme, že pandemie nám nebude stát v cestě tak, jako minulý rok. Chceme pohybem oslavit výročí vzniku republiky a tímto během symbolicky pozvat všechny spoluobčany do našich sokoloven a sportovišť, abychom udělali tečku za dobou pandemie. Tento běh je určen pro všechny věkové kategorie. Při organizaci se setkáváme s obrovským pochopením a podporou jak Magistrátu města Prostějova, tak státní a městkou policií,“ sdělil Svatopluk Tesárek, starosta Sokolské župy prostějovské.

Sokolský běh republikou pořádaný v Prostějově je určen pro všechny věkové kategorie. „Tratě budou připraveny na dětský běh v délce jednoho kilometru, hlavní závody budou na pět a deset kilometrů. Start a cíl je před sokolovnou na Skálově náměstí. Jeden okruh bude mít 2,5 kilometru, trasa povede ulicemi centra města přes Kravařovu, Palackého, Komenského ulici přes náměstí a Smetanovými sady se účastníci vrátí zpět před sokolovnu. Start hlavního závodu proběhne ve všech zúčastněných městech a obcích současně, a to ve čtvrtek 28. října ve 14.00 hodin,“ popsal starosta prostějovských Sokolů Svatopluk Tesárek, který zároveň upozornil na důležitost registrace závodníků. „Ta již nyní probíhá na stránkách www.behrepubliky.cz. Tam rozkliknete kolonku závody, najdete „Prostějov“ a můžete se přihlásit. Bude i možnost přihlásit se na místě v den konání závodu, ale tam bude připraveno omezené množství startovních čísel. Proto je důležité přihlásit se předem,“ apeluje na zájemce o účast v závodě Svatopluk Tesárek.

Sokolská obec prostějovská na akci spolupracuje s Maratonským klubem Prostějov. Závody budou mít oficiální časomíru. Pro účastníky bude připraveno občerstvení od partnerů závodu, například od Penny marketu nebo Ondrášovky. Závodníci dostanou startovní balíčky, které je svojí hodnotou překvapí. „Na sokolský běh republiky bych rád pozval všechny běžce na Prostějovsku. Pořadatelé udělají maximum pro to, aby tento běh byl pro všechny zážitkem. Na startu bude místo pro všechny sportovce, kteří poběží pro nejlepší čas, i pro běžce, kteří poběží pro radost. Tato sokolská akce není jen pro členy Sokola, stojíme o účast co nejširší veřejnosti. Naši předchůdci před 103 lety za tuto zemi bojovali a my dnes z úcty k nim ve svobodné, suverénní a sebevědomé zemi poběžíme,“ zdůrazňuje Svatopluk Tesárek, starosta Sokolské župy Prostějovské.

Součástí Sokolského běhu republikou v Prostějově bude doprovodný program pro děti, který pořadatel organizuje spolu se Sportcentrem DDM. U příležitosti státního svátku společně s vedením města Prostějova a ostatními státními institucemi a spolky v ČR proběhne pietní akt u sochy T. G. Masaryka v Prostějově.

 

40 sokolsky graf