Při nedávném slavnostním aktu v obřadní síni prostějovské radnice obdrželi představitelé města pamětní medaili u příležitosti 100 let Československé obce legionářské pro statutární město Prostějov. Na návrh prostějovské Jednoty obce legionářské bylo také rozhodnuto o udělení pamětních medailí. 

 

Ty byly konkrétně uděleny dvěma členům Jednoty Prostějov – Emilu Bočkovi, armádnímu generálu ve výslužbě, a Zdeňku Bezroukovi, dále dvěma prostějovským útvarům Armády České republiky, tedy 601. skupině speciálních sil generála Moravce a 102. průzkumnému praporu a také statutárnímu městu Prostějov. Dále byla pamětní medaile udělena Vladimíru Ganzarovi a dlouholetému představiteli ČSOL v Prostějově Miroslavu Pišťákovi.

„Tento den je dnem mimořádným. Městu Prostějovu se dostane významného ocenění za dlouhodobou spolupráci s Československou obcí legionářskou, které si velice vážíme. Sounáležitost města s obcí legionářskou spatřujeme mimo jiné také v tom, že město nezapomíná a udělilo řadu Cen města Prostějova mnoha našim členům. Za podporu naší činnosti patří městu Prostějovu velké poděkování,“ sdělil Miroslav Pišťák.

„Československá obec legionářská si letos připomíná sto let od svého založení. Vznikla jako reakce na události první světové války a ustanovení našeho samostatného státu a do vínku si dala Masarykovy myšlenky obhajující právo Čechů a Slováků na sebeurčení. Sám prezident Masaryk byl ostatně jejím členem. Je pro nás proto ctí, že jsme tuto medaili obdrželi a budeme její hlavní myšlenky pomáhat rozvíjet a podporovat. Nikdo nesmí být zapomenut a nic nesmí být zapomenuto“ uvedl primátor František Jura.