Z tohoto by měl velkou radost... Projekt kompletní opravy objektu bývalého zámku, kde řadu let sídlí místní obecní úřad, byl jednou z hlavních vizí někdejšího starosty Hluchova. Bohužel kompletního dokončení prací se Vladimír Dvorský už nedožil. Zemřel 6. června ve věku 63 let, tedy nedlouho předtím, než bylo hotovo. Nyní se stavbě za více jak 13 milionů korun dostalo čestného uznání v architektonické soutěži pořádané spolkem Za krásnou Olomouc.

 

Zdařilá rekonstrukce základní školy ve Vřesovicích sídlící v objektu bývalé fary, o níž Večerník informoval v minulém vydání, nebyla jediným projektem z Prostějovska oceněným v rámci soutěže Cen Rudolfa Eitelbergera. V konkurenci zhruba 200 projektů uspěla také rekonstrukce obecního úřadu v Hluchově, která od odborné poroty získala čestné uznání. „Budova prošla citlivou proporční úpravou při zachování jejího klasicizujícího výrazu. Vizuální střídmost řešení je patrná z drobných, jemných detailů venkovních omítek, nových otvorů nebo ostění oken. Vše je umocněno obnovou architektonických prvků v podobě historických kleneb nebo novou vrstvou s barevným akcentem dřevěné stropní konstrukce sálu. Výsledná obnova je příkladem citlivého přístupu k modernizaci podobných objektů,“ zhodnotila členka poroty Zdeňka Vydrová.

Práce byly finančně náročné, obec si na ně musela vzít úvěr, který bude splácet ještě dalších sedm let. V opravené budově nyní sídlí obecní úřad a funguje zde sál s kapacitou osmdesát lidí. Je to jediná budova v obci, kde se mohou pořádat společenské akce. Koná se v ní například Hasičský ples, karneval pro děti, Mikulášská nadílka, vítání občánků a další. Stav objektu byl ovšem řadu let nedůstojný.

Na první pohled nijak pozoruhodná stavba má pozoruhodnou historii. Jedná se totiž o barokní zámek, který svého času vlastnil hrabě Sylva-Tarouca známý jako majitel zámku v Čechách pod Kosířem. Ten jej prodal drahanovickému cukrovaru, který objekt využíval jako sklady a kanceláře. Posléze přešel do majetku obce.