Kdo to byl? Dnes si připomínáme sto osmdesát let od narození měšťana a dobrodince města Karla Mrázka. Byl také prastrýcem Jiřího Wolkera.

Narodil se 27. října 1841 v domě č. 144 na Olomouckém předměstí Tomáši Mrázkovi a Kateřině rozené Krupičkové. Vyučil se kožešníkem stejně jako jeho otec a strýc Jan. Po vykonání zkoušek se stal kožešnickým mistrem. Byl také členem výboru společenstva krejčích, kožešníků a rukavičkářů a členem výboru První rolnické sladovny. Po tkalci Čeňku Högerovi si zakoupil dům č. 16 na Újezdě, kde bydlel a provozoval kožešnickou živnost. Jeho přátelé a známí mu říkali „nosejček“ podle zvláštního útvaru nosní kosti.

Patřil k hlavním stoupencům národní strany v Prostějově. Byl aktivním účastníkem schůzek živnostníků, advokátů a úředníků v hostinci Čeňka Strážného v Petrské ulici (nyní Wolkerově)  č. 29. Zde se vedly diskuse o politických a společenských událostech a byl k dispozici český tisk. Rád debatoval například s obchodníkem Augustinem Jiříčkem, členem Sokola Josefem Klágem a představitelem Spolku českých vysloužilců Ferdinandem Koblihou.

Můžeme také doplnit vazby na rodinu Wolkerových a Možných. Mladší sestra Františka se provdala za kožešnického mistra Karla Wolkera a jejich syn Ferdinand byl otcem Jiřího Wolkera. Karel Mrázek byl tedy Ferdinandovým strýcem. Sestra Vincencie byla manželkou významného prostějovského politického, veřejného a spolkového činitele Františka Možného (1827–1900).

Karel Mrázek zemřel 16. prosince 1914 jako svobodný a bezdětný. Pohřben byl 18. prosince 1914 a pohřební obřady vedl prostějovský farář P. Karel Dostál Lutinov.

Ve své závěti odkázal finanční částky svým příbuzným, ale také různým městským institucím, spolkům a školám.  Patřily mezi ně chudobinec a sirotčinec města Prostějova, Ústřední školská matice, fond pro chudé žáky c. k. gymnázia, fond české zemské reálky, město Prostějov (na zřízení průmyslových škol), nemocnice kláštera Milosrdných bratří, Spolek českých hasičů a Orlice. Finanční částkou 1 000 K. pamatoval i na svého prasynovce Jiřího Wolkera.

Karlův bratr Josef by povinen ze závěti zakoupit hrobku v arkádách na Městském hřbitově v Prostějově a také o ni pečovat. Hrobka se nachází v severní arkádě hřbitova. Jsou zde pohřbeni jeho rodičů a další příbuzní, například rodiny Mrázkových, Možných, z dalších generací potom rodiny Kaňkových, Hanákových, Štouračových, Hejcmanových a Církových.

Karel Mrázek je pozoruhodnou a neprávem zapomenutou osobností našeho města. Připomíná jej jeho hrobka a několik stran archivních dokumentů a poznámek ve druhém díle vzpomínkové knihy Ondřeje Přikryla Červánky Prostějova.

Hana Bartková, kronikářka města