Ani letos nemohla chybět tradiční sbírka Bílá pastelka. Tentokrát probíhala mezi 11. a 13. říjnem. K pořádání sbírky přispěli v ulicích Prostějova i studenti a studentky ze střední školy Trivis a Cyrilometodějského gymnázia, kteří nabízeli široké veřejnosti bílou pastelku za třicet korun. Trivis měl zastoupení devíti dvojic a z Cyrilometodějského gymnázia prodávaly pastelky dvě dvojice.

„Jsme rádi, že letos mohli vyrazit do ulic studenti středních škol, protože minulý rok to z důvodu pandemie nebylo možné,“ uvedla předsedkyně oblastní pobočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) Pavlína Bartošková.

Studenti se setkali se vstřícným jednáním třeba na magistrátu. „I když nebyl úřední den, tak tajemník města Libor Vojtek umožnil našim studentům přístup na radnici a do budovy městského úřadu,“ ocenila Bartošková.

Kromě středoškoláků se do sbírky zapojily opět i čtyři základní školy. „Na ZŠ v Melantrichově ulici získaly opět tři dvojice nejvyšší částku a na základních školách v ulicích Dr. Horáka, E. Valenty a na ZŠ Jana Železného, kde nabízely pastelky dvě dvojice, se podařila vybrat také pěkná částka. Do ulic a různých institucí se vypravila opět i naše vedoucí Lenka Kyseláková,“ informovala Pavlína Bartošková.

Jen na Prostějovsku se díky sbírce vybralo necelých 54 000 korun. V celém Česku se jednalo o tři a půl milionu korun. „Děkujeme školám za výbornou spolupráci a všem dárcům za jejich příspěvek. Moc děkujeme také pekařství MaM za koláčky, které jsme dostali pro studenty opět sponzorsky,“ vzkázala Pavlína Bartošková.

Vybrané peníze budou použity například na speciální výukové programy a celkovou podporu nevidomých a slabozrakých.