Některá města i obce Olomouckého kraje již ruší vánoční programy. Někde kompletně i s jarmarky, jinde zase „jen“ slavnostní rozsvícení vánočních stromů s doprovodnými programy a ve vážném ohrožení jsou i silvestrovské ohňostroje. Důvod je zřejmý, nákaza covid-19 nabývá na síle, a navíc vláda vydala s platností už od pondělí 22. listopadu tvrdá protiepidemická opatření. V Prostějově je zatím jasné jen jedno, oficiálně je už zrušeno právě rozsvěcení stromu na náměstí T. G. Masaryka, při kterém měl vystoupit zpěvák Václav Noid Bárta. V ohrožení je ale pochopitelně také silvestrovský ohňostroj, provoz kluziště a dokonce i samotný vánoční jarmark. Tradiční prodej vánočního punče už zrušil také Rotary klub

 

Vládní opatření dávají jasně najevo, že neočkovaní si postupně ani „neškrtnou“. Vedení města si je vědomo, že od pondělí 22. listopadu budou muset mít i návštěvníci vánočního jarmarku potvrzení o kompletním očkování nebo se prokázat tím, že v posledních 180 dnech prodělali nákazu covid-19. Přesto rada necouvla a ve středu chystá trhy otevřít.

„Vánoční jarmark začne podle avizovaného harmonogramu ve středu 24. listopadu. V tuto chvíli jej nerušíme, samozřejmě ale sledujeme situaci a také vládní opatření, kterým se budeme přizpůsobovat,“ uvedla náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov).

Primátor pak vyzval občany a návštěvníky jarmarku k maximální opatrnosti a dodržování opatření. „Abychom si všichni Vánoce užili, buďte prosím ohleduplní, dbejte zvýšené opatrnosti a noste respirátory i ve venkovních prostorách tam, kde dochází k větší kumulaci lidí. To znamená i při návštěvě jarmarku na náměstí,“ apeluje na veřejnost František Jura (ANO 2011).

Jisté je v tuto chvíli jen to, že radní zrušili kulturní program v rámci slavnostního rozsvícení vánočního stromu na náměstí T. G. Masaryka. „Stejně jako na mnohých místech Olomouckého kraje, tak i město Prostějov rozsvítí vánoční strom bez slavnostního kulturního programu v jiný než avizovaný čas. Na rozsvícení stromu bývá vždy více než tisíc lidí a já si nedokážu představit, jak bychom vládní nařízení dodržovali. Soudíme, že je to jediná akce většího formátu, kterou v rámci Prostějovské kulturní zimy připravujeme, a proto o zrušení dalšího programu aktuálně neuvažujeme. Jestliže ovšem nebude možné doprovodné akce uspořádat, ponecháme na náměstí pouze trhy, budou-li zakázané i ty, budeme se muset všichni situaci přizpůsobit,“ je si vědomá možných komplikací Sokolová.

Především budeme muset korigovat program Prostějovské zimy, abychom minimalizovali riziko, že se občané během pobytu v centru města nakazí,“ přidal první muž Prostějova František Jura. A tím de facto naznačil, že zrušení rozsvícení stromu nemusí posledním zásahem do harmonogramu, který najdete na straně 32 dnešního vydání. „Tato akce proběhne určitě bez kulturního programu. V minulých letech se u stromu scházelo více než tisíc našich občanů, to v současné době nepovažujeme za rozumné a akci uspořádáme jen v komorním provedení,“ potvrdil Jura.

První náměstek primátora se Večerníku svěřil s razantnějším názorem. „Osobně se divím, že vláda nevyhlásí celorepublikový zákaz konání hromadných akcí, protože situace začíná být velmi vážná. Vím, že se na mě někteří budou zlobit, ale já bych veškeré akce, a to včetně vánočních stánků a provozu kluziště zrušil. Zdraví nás všech by mělo být na prvním místě,“ má jasno Jiří Pospíšil (PéVéčko) s tím, že očekává rozhodnutí právě na dnešním jednání rady města. „Já mám ale jasno.“

To jeho kolegyně z koalice má odlišný postoj. „Pan primátor se v minulosti vyjádřil, že sportování venku na čerstvém vzduchu považujeme za správné. Věřme, že se situace ve venkovních prostorech ještě více nezpřísní, abychom byli nuceni kluziště uzavřít. Všichni si chceme přece užít krásné předvánoční období! Proto buďme prosím k sobě ohleduplní a nosme na místech s větší koncentrací osob ochranu úst. Je to vše v našich rukách a na naší zodpovědnosti,“ apeluje na veřejnost Milada Sokolová. „Provoz mobilního kluziště prozatím zachováme. Myslíme, že pobyt především dětí na čerstvém vzduchu je dobrý pro jejich zdraví,“ souhlasí prozatím Jura. „Pokud ale přijdou nová tvrdší nařízení vlády, budeme to respektovat. Ostatně v pondělí dvaadvacátého listopadu v radě znovu projednáme celkovou situaci a učiníme rozhodnutí, jak s programem Prostějovské zimy naložíme,“ ujistil primátor statutárního města Prostějov.

Pokud to tedy všechno shrneme, v tuto chvíli je zrušeno prozatím jen slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí T. G. Masaryka. Právě dnes ale konšelé rozhodnou o osudu jarmarku, kluziště a také silvestrovského ohňostroje. „Jednání o silvestrovském programu nebylo zatím na pořadu dne,“ uvedla na přímý dotaz Večerníku Milada Sokolová. Je však ale zřejmé, že v tomto případě platí de facto to samé, co v případě rozsvěcení vánočního stromu.

Co se týká jarmarku, zatím platí opatření, že jeho návštěvníci musí používat respirátor a podle vládního nařízení se musí případným kontrolorům prokázat úplným očkováním nebo potvrzením, že v posledních 180 dnech prodělali nákazu covid-19. Budou to tedy skutečně šťastné a veselé Vánoce?