Po loňské pauze se nejeden z Prostějovanů těší na vánoční trhy, které přinášejí zahřátí pro tělo i duši. Mnozí se tradičně zastavili u stánku Rotary klubu Prostějov, protože každoročně chtějí podpořit dobrou věc. Speciální punč připravovaný vždy jinou rotariánskou rodinou skutečně zahřeje hned dvakrát, jak říká slogan tohoto sdružení. 

 

Večerník se během uplynulého týdne dozvěděl, že vánoční jarmark v Prostějově se bude muset bez jednoho z tradičních stánků obejít. Rotary klub totiž zrušil prodej vánočního punče, z jehož výtěžku financoval potřebné spoluobčany nebo organizace. „Ano, i my jsme se moc těšili, připravovali a organizovali. Rozepsali jsme harmonogram prodeje, obnovili propagační tiskoviny a plakáty, přemýšleli o recepturách a také o tom, jak finanční výtěžek z prodeje nejlépe použít,“ pustila se do objasnění nemilé situace Alena Spurná, prezidentka Rotary klubu Prostějov. „V minulých letech jsme díky prodeji punče předali finanční dar například dětskému oddělení nemocnice v Prostějově či dětským domovům v Prostějově a v Plumlově, přispěli TyfloCentru na pomůcky pro nevidomé a také jsme podpořili domov seniorů v Soběsukách a v Nezamyslicích. V letech 2017 až 2019 byly z výtěžku pořízeny elektrické vozíky pro Domov seniorů v Nerudově ulici v Prostějově a Centrum sociálních služeb Prostějov v Brněnské ulici,“ zavzpomínala.

Jenže letos punč na náměstí „rotariáni“ prodávat nebudou. „Rotariánský punč by určitě dokázal zahřát i během letošních vánočních trhů. Navíc jsme vždy k punči přidávali radost z přátelských setkání na náměstí, která neodmyslitelně patří k životu v komunitě. Vývoj epidemie ale stojí tvrdě proti nám. Prostějov vede ve statistikách, narůstají obavy především o naše seniory a v nemocnicích opět ruší plánované zákroky. Cítíme, že na prvním místě je odpovědnost a solidarita. Proto jsme se rozhodli, že zůstaneme u setkání virtuálních a pozdravů vřelých, ale přes naše telefony. Epidemii tím neporazíme, ale chceme ukázat, že cesta začíná u každého z nás. Vnější zákazy a omezení jsou málo bez naší vůle je dodržovat. Cesta je to bohužel zdlouhavá a těžká, všichni očekáváme nová povzbuzení a potřebujeme další příklady vnitřní síly, bez které to zvládnout nepůjde,“ uvedla prezidentka Rotary klubu Prostějov.

„Přejeme všem pevné zdraví a klidný konec roku a i v této nelehké době radostné sváteční dny. Děkujeme našim příznivcům, přátelům i členům klubu, že se nám přes všechny překážky daří získávat prostředky na dobročinnost třeba i tak, že do klubové pokladny vybereme mimořádný příspěvek, aby nemusela být krácena každoroční pomoc Rotary klubu těm, kteří ji potřebují. Pevně věříme, že už příští Vánoce 2022 vás tradiční punč zase zahřeje,“ vzkázala všem Alena Spurná.