Obrovský zájem veřejnosti vyvolala výzva města vytvořit v Čechůvkách nový kus přírody, kdy by ruce k dílu přiložili sami občané. Uplynulou sobotu ráno se na „cviklu“ na samém okraji Vrahovic sešly desítky dospělých i dětí, aby na tomto místě pomohly vytvořit takzvaný zelený prstenec. K dispozici bylo prvních šestadvacet stromků různých druhů a o každý z nich se přihlásilo šestadvacet rodin. Do akce se zapojili také náměstci primátora Prostějova Jiří Pospíšil, Milada Sokolová a Jiří Rozehnal. Přes sychravé počasí či mlhu panovala v Čechůvkách výborná nálada a u vlastního sázení stromků asistovali nejen radou odborníci ze společnosti FCC Prostějov.

 

Organizovaná výsadba stromů v Čechůvkách strhla obrovskou vlnu pozornosti, o prvních šestadvacet stromků projevily zájem celé rodiny během několika hodin po vyhlášení tohoto záměru. „My jsme v rodině neváhali ani minutu. Hlavně já. Dítě jsem už zplodil, barák postavil, ale zasadit strom se mi ještě nepodařilo,“ smál se přímo na místě pan František, který si vybral jeden z nabízených stromků a společně se synem a manželkou pozorně poslouchali rady pracovníka společnosti FCC, který jim se sázením pomáhal.

Pro tak velkou akci bylo docela problém vybrat vhodnou lokalitu a tak Večerník zajímalo, proč právě Čechůvky, tedy okrajová část Vrahovic. „V současné době je opravdu obtížné najít místo pro výsadbu, možnosti jsou omezené vzhledem  tomu, že na spoustě míst jsou inženýrské sítě, takže výsadba tam není možná. Čechůvky jsme vytipovali jako nejvhodnější lokalitu. Do budoucna budou stromy nejen tlumit hluk od silnice, ale určitě budou v této lokalitě snižovat i prašnost,“ svěřil se Večerníku přímo na místě Jiří Pospíšil, první náměstek primátora Prostějova. „Pro tuto lokalitu máme připravenou studii, počítáme do budoucna s další výsadbou. Dnes tady občané, a často i s celými rodinami, vysadí prvních šestadvacet stromů. Jde o ořešáky, javory, lípy, moruše, meruňky a třešně,“ vypočítal Pospíšil, kterého jsme se ještě zeptali na důvod přítomnosti značného počtu pracovníků společnosti FCC Prostějov. „Společnost nám ošetřuje zeleň, je tedy hlavním partnerem a garantem celé akce, kterou jsme pro naše občany zorganizovali. Jsou to odborníci, takže lidem poradí, jak nejlépe zasadit strom,“ prozradil první náměstek prostějovského primátora.

Sázení se předminulou sobotu ráno zúčastnila také náměstkyně Milada Sokolová s manželem a dětmi. Právě ona se na celém projektu rovněž podílela a byla velice potěšena zájmem a účastí občanů. „Jedním slovem moc! I přesto, že se jednalo o vůbec první komunitní sázení pořádané městem Prostějov, nenašla se díky skvělé organizaci jediná chyba! Musím velmi pochválit kolegy z oddělení správy a údržby majetku města a hlavně kolegy z FCC coby správce zeleně, protože vše bylo připraveno a sázení probíhalo bezproblémově. Velmi mě potěšilo, že si lidé i po sázení našli čas a společně jsme si opekli špekáčky, děti baštily sladkosti a myslím, že jsme byli všichni spokojeni,“ zhodnotila Milada Sokolová, která Večerníku potvrdila, že možnost zasadit strom vzbudila u Prostějovanů obrovský zájem. „Nebylo vůbec problematické všem šestadvaceti stromkům najít sázející. Oslovili jsme veřejnost s tím, že se mohli hlásit ať již na webu města, ale také na můj e-email. Se zájemci jsme po celou dobu byli ve spojení, požádali jsme je také, aby si na zavěšený zalaminovaný lístek zapsali, co za svoji rodinu chtěli. Jeden strom si zasadila i první třída základní školy z ulice Majakovského, některé rodiny zasadily za své děti stromky i dva,“ popsala náměstkyně primátora s tím, že město počítá i s pokračováním výsadby zeleně v Čechůvkách. „Na místě samém se budou dosazovat již jen keře a také na jaře vysévat květnaté louky. Bude vytvořeno místo pro ohniště i posezení. Věříme, že si nejen obyvatelé Vrahovic zvolí toto místo ke svým procházkám a možným komunitním akcím. Sázení pro rodiny s dětmi jistě připravíme opět, dalším možným místem budou nově nabyté pozemky pro takzvaný jižní prstenec či místo u soutoku říček Hloučely a Romže, v blízkosti vrahovického hřiště,“ prozradila Milada Sokolová.