Končící rok 2021 byl a pořád ještě je nabitý událostmi. Nejprve se magistrát „pral“ v jarních měsících s nepříznivou situací v důsledku koronavirové pandemie, přičemž se dá říct, že nerovný boj město zvládlo více než solidně. Výrazně podporovalo podnikatele, živnostníky, ale i běžné občany zadarmo rozdávanými rouškami i respirátory, dezinfekcí a dalšími ochrannými pomůckami. Přestože covid-19 brzdil v celé zemi ekonomiku, v Prostějově proběhly veškeré naplánované investice téměř bez problémů. Pojďme se nyní ve zkratce ohlédnout za letopočtem 2021 v našem městě. Povedlo se totiž toho více než dost.

Severní obchvat Prostějova

Největší stavební investice za zhruba 400 milionů korun realizovaná na okraji našeho města byla sice v režii Olomouckého kraje, ale desítkami milionů korun se na ní podílelo také statutární město Prostějov. Obchvat výrazně ulevuje dopravě v centru Prostějova a v současné době je již částečně otevřen. Chybí ještě dokončit přemostění a napojení na silnici vedoucí směrem na Kostelec na Hané. Aktuálně město Prostějov již ve spolupráci s Olomouckým krajem pracuje na projektu pokračování obchvatu, který má vést přes „Tichou“ až do Mostkovic.

Terminál i parkovací dům na Újezdě

Prostějovští radní už mají k dispozici projekt na investici za další desítky milionů korun. Jde o výstavbu autobusového terminálu v ulici Újezd společně s vybudováním parkovacího domu pro 173 vozidel. Terminál bude sdružovat městskou, příměstskou a regionální autobusovou dopravu ve směru na Brno a Zlín, a to včetně linek ze zastávek v ulici Lidická, které by měly být terminálem nahrazeny. S výstavbou terminálu i parkovacího domu počítá město v roce 2022.

Opět máme nejpřívětivější úřad

Na podzim roku 2020 získal prostějovský magistrát v celostátním průzkumu Ministerstva vnitra ČR prvenství v soutěži Přívětivý úřad ČR. A k absolutoriu míří také letos, kdy začátkem listopadu přišla pozitivní zpráva o prvenství v krajském kole. Cenu za nejpřívětivější úřad Olomouckého kraje za rok 2021 převzali první náměstek primátora Jiří Pospíšil a tajemník magistrátu Libor Vojtek.

Projekt pro hasiče i záchranku.

Statutární město Prostějov přispělo finančně na projektovou dokumentaci nového sídla pro Hasičský záchranný sbor i Zdravotnickou záchrannou službu v Prostějově. A navíc hasičům a záchranářům věnovalo k tomuto účelu pozemky u městského hřbitova v Brněnské ulici.

Šatny u „zimáku“ už slouží

Prostějovští hokejisté a krasobruslaři mají od září plně k dispozici luxusní zázemí za bezmála 90 milionů korun. V přízemí nově postavené budovy je celkem třináct šaten s odpovídajícím prvotřídním sociálním zázemím pro mladé hokejisty včetně prostorných sprch a místností pro rehabilitaci. V prvním patře jsou pak posilovny i střílny. Jedná se o dvě místnosti, kde mohou mladí hokejisté trénovat střelbu na bránu. Nový správce šaten DDM Sportcentrum by chtěl veřejnosti zpřístupnit jednu z posiloven stejně jako dva velké sály, které jsou rovněž součástí prvního patra. Mohla by se zde zřídit například herna na stolní tenis, kam by se vešlo i deset stolů na ping-pong. Je zde i prostor, který by mohl být využit i pro krátkodobé sportovní ubytování. Například pro děti, které přijedou do Prostějova na hokejový turnaj. V příštích dnech má dojít ke slavnostnímu otevření a provoz pojede naplno.

Tělocvična na Vápenici

Výstavbu nové tělocvičny v areálu DDM Sportcentra na Vápenici v Prostějově provázely počáteční potíže s majiteli sousedních pozemků, nakonec se ale celou investici za 33,8 milionu korun podařilo realizovat. Moderní hala určená například pro florbal, ale i pro školy při zajištění tělocviku slouží už od jarních měsíců tohoto roku. Hrát se zde může taky sálová kopaná, rekreační tenis, volejbal a další sporty.

Nové hřiště na Sídlišti Svornosti

Z naprosto nevyhovujícího asfaltového plácku z konce sedmdesátých let minulého století vyrostlo na Sídlišti Svornosti ve Vrahovicích zbrusu nové moderní sportoviště. Do nového multifunkčního hřiště na basketbal, volejbal, malou kopanou, tenis a další sporty investovalo město společně s vrahovickým osadním výborem bezmála tři miliony korun. Hřiště je hojně využívané především mládeží.

Vydařené Prostějovské léto

Díky rozsáhlému rozvolnění protiepidemických opatření mohl celý seriál akcí letošního Prostějovského léta proběhnout bez jakýchkoliv omezení. A kulturní či společenské akce přitáhly zejména na prostějovské náměstí tisíce lidí. V Prostějově vystoupili například Michal Hrůza, Mňága a Žďorp, Laura a její tygři, Pokáč, zajímavé dívčí kvarteto Lollipopz a mnozí další umělci. Návštěvníky nadchla také představení v rámci přehlídky písní z muzikálů Fantom opery či módní přehlídka. Součástí Prostějovského léta byly také prohlídky radnice s primátorem či akce Skryté příběhy.

Excelentní hospodaření

V polovině roku zveřejnili radní výsledky hospodaření města za rok 2020 a bylo zřejmé, že ekonomická kondice Prostějova je na velice dobré úrovní. Rozpočet města za uplynulý rok skončil výrazným přebytkem ve výši 174 590 000 korun! Tento vynikající výsledek byl dán především tím, že radní kvůli krizi v důsledku koronaviru šetřili ve všech výdajích města.

 

Oslavy města se povedly

Sice s ročním zpožděním způsobeným pandemií, ale o to více se slavilo. Výročí 630 let od povýšení Prostějova na město proběhlo za obrovské účasti lidí na náměstí T. G. Masaryka, kde členové ostravského historického spolku předvedli v dobových kostýmech parádní show. Jošt Moravský opět předal purkmistrovi Františku Jurovi povyšovací glejt.

Kluziště po roce pauzy

I když jeho nejbližší budoucnost je vhledem k narůstajícímu počtu nakažených Prostějovanů nejistá, vedení města se letos po roční odmlce rozhodlo zahájit provoz mobilního kluziště na náměstí T. G. Masaryka. O zájmu Prostějovanů svědčí fakt, že kluziště je i během všedních dní plné bruslařů. Stejně tak se magistrát rozhodl pokračovat v přípravách na zahájení vánočního jarmarku.

Návštěvnické centrum v Kolářových sadech

Právě v těchto dnech probíhá výstavba návštěvnického zázemí v Kolářových sadech poblíž hvězdárny. Jedná se o novou stavbu zahrnující výstavbu hygienického zařízení – sanitárního kontejneru a jeho napojení novými přípojkami kanalizace, vody a nízkého napětí, spolu s úpravou navazující plochy pro návštěvnické centrum v parku. Zázemí bude sloužit návštěvníkům parku včetně sportovců a rodičům s dětmi. Hygienické zařízení tvoří typizovaný zateplený sanitární kontejner. Dispozičně je řešen jako samostatné WC pro ženy, v předsíni WC možnost přebalení miminek, samostatné WC pro muže, samostatné WC pro imobilní občany a úklidová místnost.

 

Speciální příloha ŽIVOT VE MĚSTĚ II vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 22. listopadu