Chumelí se, chumelí, padá snížek bílý! Takto zavýsknout si v minulé zimní sezóně vlekaři nemohli. Ne proto, že by nebyl sníh, to zase ano. Ale protikoronavirová opatření vlády jim sezónu ukončila ještě před jejím začátkem. Letos je ale situace jiná, tedy aspoň na sjezdovkách. „Bílého nesmyslu“ napadlo poměrně dost, navíc dříve než obvykle. A nadílku dostali i v Kladkách. A to by bylo, aby se nerozjely vleky!

Teplota lehce pod nulou, na silnicích skluzavka a nebe pod mrakem. Ale co, řadu lidí drobné nedostatky sobotního dne neodradily. Řekli si, že si chtějí zalyžovat „dokud se to může“. A tak jeli.

Cílem mnoha z nich se staly Kladky na Prostějovsku. Areál je to malý, ale milý. Sjezdovka není plackou, ale dokáže uspokojit jak úplné začátečníky, tak ještě mírně pokročilé lyžaře. Hlavně však rodiny s dětmi. Proč by taky ne. Ostatně dětí na svahu vidím víc než dospělých. „Kam jedeš?“ volá mladá žena na dítko, které se tak trochu „trhlo“. A málem mi skončilo v náručí. „Asi do mě,“ směju se a sám si vzpomínám na doby, kdy fajn kratochvílí, byť trochu nebezpečnou, bylo brždění na lyžích, třeba právě o přítomné…

O ty taky ale není nouze. V Kladkách to hned první den na svahu fičí. Bezvětří, fajn teploty. Navíc to nevypadá na obrázek větších středisek, tedy hlava na hlavě. Jen je občas potřeba postrčit sem tam někoho i s autem z parkoviště – klouže to. Zdá se, že panující spokojenost je až hmatatelná. „Bylo to super, pro nás letos poprvé. A moc jsme si to užili. Známe i Hlubočky, ale jezdíme rádi sem,“ uvádí třeba pan Jiří, který přijel z Olomouce s rodinou.

O kus dál se chystá občerstvit banda náctiletých. „Berou zde karty?“ ptají se, i když očekávají odpověď. V občerstvení si ale i tak naplní zobáčky. Je libo párky? Nebo „tribitku“? Není problém. Že pak Česku nadále vládne koronavirus a s ním spojená (ne)rozumná opatření vlády, připomíná cedulka nad výdejním okénkem hovořící o zákazu prodeje a konzumace alkoholu. Ve skiareálu to ale zase až tolik nikoho nepřekvapí. V případě popíjení by totiž mohla následovat komická jízda s více kličkami, než je potřeba. Ale také lyžařské kuželky. A to už by sranda přestala.

Zábavy plno má naopak obsluha areálu. Po dlouhých přípravách, včetně objednávek energií, to mohli konečně v Kladkách rozjet. Dřív než v předchozích letech a s o to větším elánem. Lyžařská školička jela uplynulou sobotu také hned naplno. Stejně tak půjčování. Čeká se vlastně jen na zprovoznění většího z vleků. „Myslím, že po prvním dni můžeme být spokojení. Kdo přijel, vypadal, že si to užívá a den proběhl bez kritických připomínek. Vše šlo hladce. I když areál ještě není plně v provozu,“ usmíval se provozovatel areálu Jiří Křeček.

Nyní už tedy jen čekat, co pomalu kralující zima v dalších dnech a týdnech vymyslí. Bude k lyžařům milosrdnější než vláda?

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a OPTIKY vyšla jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 6. prosince