Hory? To nejsou jen Alpy nebo Tatry. A pro náročnější pohoří jako Hindúkuš nebo Himaláje. Stačí zajet i doslova za roh. Ano, v Jeseníkách divoké horolezecké výstupy nenajdete. Ani ferraty. Ale rozhodně se tam má milovník divočejší přírody na co těšit. A nejen v Jeseníkách, výběr je širší.


Stačí sbalit batoh, zkouknout předpověď počasí a pořádně vše naplánovat. A hurá na hory. Přitom se nemusíte plahočit davem turistů. Stačí si dobře zvážit, kam a kdy jít.
Zejména mimo sezónu jsou některé části Jeseníků liduprázdné. Třeba okolí Nýznerovských vodopádů. Také okolí Videlského sedla. A ani na hlavní hřebenovce mezi Skřítkem a Ovčárnou nejsou žádné zástupy lidí. Jen pozor, pořádně tam fičí. Pokud ale fakt nechcete potkávat mnoho lidí, můžete zkusit spíše sousední Rychlebské hory. Jsou méně prochozené, s divočejší přírodou, s méně lákadly pro turisty. Navíc tam najdete méně chat. Někdy to pravda není ideální, záchytný bod se hodí. Pokud ale chcete odpočinek od lidí, není nic lepšího.
Totéž slibují také Beskydy. Chcete-li klasiku, zajeďte do Rožnova pod Radhoštěm a odsud na Pustevny. Ale je zde jedno velké ale, z této části hor se stal prakticky lunapark. Se spoustou lidí, zábavních míst. A zejména s místy, která lákají spíše než milovníky přírody milovníky selfie a zážitků. Ne, zkuste spíše začít svou cestu třeba v Ostravici. Nebo jinde, bokem od hlavních cest. Pokud budete mít štěstí, budete mít na hory klid, čas, pohodu. Navíc také třeba s nějakým tím ledopádem.
Hory na Moravě však nejsou jen „Rychlebky“, Jeseníky a Beskydy. Co takhle zkusit Bílé Karpaty? Není to do nich daleko. A nabízí taky spoustu zajímavých a krásných míst. Nebo Chřiby. Divili byste se, jak prudké umí být a jak krásné a husté jsou jejich lesy. Když to navíc spojíte s návštěvou míst, jako jsou Koryčany nebo třeba vyhlídka Kazatelna, nebudete litovat.

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a KAM NA HORY vyšla jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 13. prosince