Leckdo občas trochu trpí tím, že je Haná poněkud placatější. Ne úplná placka (zajeďte si na Nymbursko), ale jen mírně zvlněná. Zoufat si však mi „kopcomilové“ příliš nemusíme. I kousek od Prostějova jsou ostatně slušné vlny. Drahanská vrchovina je jednou z možností, další pak Jeseníky, Hostýnské vrchy, a ještě o kus vzdálenější Beskydy. Rázem je zkrátka o cíle výletu postaráno.

Stačí vám menší, kratší a ne tolik prudké sjezdovky, když vybíráte, kam na lyže? Zkuste Kladky. Nebo Hlubočky či Hrubou Vodu. Tamní skiareály nabízí pohodové lyžování za velmi slušné ceny. Průběžně pak zlepšují služby ať už větším občerstvením, nebo parkovištěm. Sjezdovky nejsou prudké a vhodné i pro začátečníky.

Kdo chce trošku dál, je tu Stupava na Zlínsku. Nebo také areály v Hrubém Jeseníku. Karlov, Klepáčov, ty jsou spíše menší. Ale co třeba Ovčárna? Nebo Červenohorské sedlo? Obě střediska patří k největším na Moravě. A zejména v případě Červenohorského sedla taky k nejvyhledávanějším. Tam už jsou v nabídce i červené sjezdovky a tratě pro běžkaře pro náročnější. Příjemné je taky zázemí řady rekreačních, horských objektů, kterých je v lokalitě požehnaně.

Co ale zimní vycházky? Nebojte, myslíme i na ně. Fajn jsou právě v okolí Ovčárny a Červenohorského sedla. Zde je provoz i přes zimu. Ovšem pozor na závěje a nechodit z vyznačených tras! Zaváté stromy do značné míry suplují dřevěné kůly. I tak je ale namístě velká opatrnost. V Beskydech je pak pojmem cesta z Pusteven na Radhošť. Ale pozor, očekávejte v pěkných dnech velký nápor lidí. A je klidně možné, že místo na parkovišti u Pusteven skončíte zpět v Rožnově. A z horského výletu nic nebude…

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a KAM NA HORY vyšla jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 13. prosince