Žijete v Konici a okolí? A máte dítě, které ještě nechodí do školky? Je však natolik šikovné, že už je pro jeho rozvoj váš byt málo? Chtěli byste, aby si užilo kamarádství s vrstevníky a zároveň se naučilo spoustu nových věcí? Netušíte však, kam byste s ním zašli a máte pocit, že v Konici nic vhodného není? Pak jste zřejmě ještě nenavštívili Mateřské centrum Srdíčko, které již 15 let působí v prostorách konického zámku. Každou středu a pátek zde funguje Klub pro rodiče a děti. A právě do něj jsme se uplynulý pátek vydali na návštěvu.

 

Až tyhle malé děti vyrazí poprvé do školky, budou v ní určitě za hvězdy! Teď však sedí na koberci a společně s rodiči soustředěně tlučou do xylofonů a bubínků. Nad nimi lektorka hraje na kytaru písničku, díky níž se děti dovídají, jak dělají jednotlivá zvířátka, a zvuky po ní s chutí opakují. Děti společné hraní a zpívání ze začátku baví, postupem času však jejich zájem přece jen upadá. To je jasný signál k tomu, aby si daly přestávku a mohly si dle svého pohrát v prostorné a dobře vybavené herně.

Po nějaké chvíli se pak zejména holčičky prakticky samy od sebe pouští do připraveného tvoření s papírem, na nějž pod dohledem nalepují rozstříhané papírové konfety. Tady se prostě pořád něco děje! „Do Srdíčka jsme začali chodit s první dcerou, která má nyní už čtyři roky, přesto se sem ráda vrací. Teď sem míříme i s tou o dva roky mladší. Líbí se nám tenhle prostor s hernou. Rádi si spolu zazpíváme i u kytary či něco vyrobíme,“ prozradil sympatický a akční tatínek Stanislav Motl z Konice, který do Srdíčka tentokrát zamířil s oběma dětmi. „Pokud mi to práce dovolí, tak si je chci maximálně užít. A v Konici nic jiného není. Pokud chceme s dcerami někam do herny v jiný čas, než je Srdíčko otevřené, musíme do Olomouce či Litovle,“ dodal Motl, který pracuje na směny, a tak se v návštěvách Srdíčka střídá s manželkou, jež je na rodičovské dovolené.

Klub pro rodiče je v Srdíčku otevřen každou středu a pátek. Zájemci by se však měli dopředu telefonicky objednat, neboť kapacita je kvůli proticovidovým opatřením omezena. „Během obou dnů v týdnu se u nás vystřídá zhruba dvanáct rodin. V pondělí je pak herna volná, ale neprobíhá tu program,“ řekla Večerníku koordinátorka Srdíčka Jana Procházková, která při těchto aktivitách spolupracuje s jednou lektorkou a na jednorázových projektech také s dalšími pracovníky a dobrovolníky. Celkově pak během uplynulého roku některé ze služeb Srdíčka využilo 198 rodin.

V rámci Klubu pro rodiče se jeho návštěvníci už letos v lednu vypravili na zpívání u jesliček do konického kostela, chystanému aktivnímu zapojení do tříkrálové sbírky pak vystavilo stopku onemocnění malých koledníků. Na zbytek měsíce tu mají ještě připravené tematické dopoledne Ptáčci v zimě a Srdíčkovou školičku. To však rozhodně není jediná aktivita. „Středeční odpoledne jsou vyhrazena seniorům, čtvrteční dopoledne pak maminkám. Rovněž máme dveře otevřené pro všechny rodiče, kteří řeší nějaké problémy ať už s dětmi, či mezi sebou. Pokud se dospělí nejsou schopni na něčem dohodnout, můžeme jim nabídnout roli jakéhosi neutrálního prostředníka,“ dodala Procházková.

Zřizovatelem Srdíčka je konická Charita, a tak se nelze divit, že právě zde se zaměřují na přímou pomoc některým sociálně ohroženým rodinám.

K hojně navštěvovaným akcím v režii Srdíčka pak patří prázdninové dopoledne konané koncem července v parku před zámkem stejně jako podzimní Uspávání broučků spojené s lampionovým průvodem. Už v únoru zde celodenním programem oslaví 15. výročí své existence. „Pravděpodobně bychom se měli sejít ve středu 16. února,“ uzavřela Jana Procházková.