Důležité termíny teď ke konci roku nastaly pro kluby. Důvod je jasný, žádosti o dotace putují na kraj a také město Prostějov. To letos vypsalo hned čtyři dotační programy. Do třetího z nich přitom magistrát přijímá žádosti od 1. prosince. Jedná se o celoroční sportovní činnost. Magistrát opět poskytne klubům i jednotlivcům miliony, je ale otázka, zda se nebudou muset sportovci z důvodu koronaviru uskromnit.

O dotace už mohly dříve žádat profesionální kluby. Třeba prostějovští fotbalisté. „V podstatně se tam nic nezměnilo. Město jsme žádali pouze o částku na celoroční činnost mužů a veškeré mládeže na příští rok. Suma, kterou jsme požadovali, zůstala stejná jako v minulém roce, tam se nezměnilo nic. Co mám zatím zprávy, asi to bude částka o nějakých patnáct procent nižší, než byla v letošním roce, z ekonomického pohledu by to pro nás nebyla zase až tak velká suma, která by měla znamenat velký problém,“ uvedl sekretář klubu 1.SK Prostějov Ivan Polák. Druholigový oddíl patří trvale spolu s tenisty, volejbalistkami nebo hokejisty k největším příjemcům dotací ve městě.

Mezi žadateli je rovněž BCM Orli Prostějov. „Žádali jsme zhruba o tutéž částku jako obvykle,“ uvedl jednatel klubu Michal Müller. Klub ale přišel o část tréninků, nemusel tedy platit tolik za nájemné na sportovištích? „U malých dětí ano, tam tréninky odpadly. Dáváme však speciální přípravu hráčům, kteří jsou třeba nyní v reprezentaci. Navíc jsme rozšířili činnost o regenerační fázi na bazénu školy v ulici Dr. Horáka. Došly také sady dresů,“ vysvětlil výdaje basketbalové mládeže předseda spolku.

Nyní už pomalu přichází čas i na program 3. V něm mohou od 1. prosince žádat kluby o více než 50 tisíc korun na celoroční sportovní činnost. Podmínkou je ovšem finanční spoluúčast. Mezi tuto třetí skupinu oddílů patří třeba nohejbalisté. „Na rok 2021 budeme Prostějov o dotaci teprve žádat. A to v průběhu prosince,“ uvedl Richard Beneš, který ovšem hovoří za celý TJ Sokol I Prostějov. Oddíl už ale žádal Olomoucký kraj. „Žádali jsme na svou činnost celkem 360 tisíc korun, stejně jako v předcházejícím roce. Přidělená podpora kraje, která je vždy značně zkrácena dle možností kraje a slouží pro činnost celé jednoty, což jsou oddíly nohejbalu, zápasu, juda, volejbalu a všestrannosti a rozdělení na jednotlivé složky provádí výbor,“ dodává Beneš.

Pozadu nezůstává ani Lukostřelba Prostějov. Klub bude dokonce žádat dotací hned několik. „Chystáme se na celoroční sportovní činnost, dále pokud bude možnost, tak i investiční dotaci na budovu sociálního zázemí. A pokud se zadaří, tak i na pořadatelství MČR, jehož finále bychom chtěli uspořádat na prostějovském náměstí,“ uvádí předsedkyně Lukostřelby Prostějov Magda Robová. Celkově pak platí, že ať už kluby žádaly, nebo žádají o peníze v kterémkoli z programů, tak vesměs o stejné částky jako obvykle.

Je ale otázkou, zda je obdrží rovněž ve stejné výši. Hlavním důvodem krácení financí je koronavirus. „Pandemie určitě ovlivnila také sportovní dotace v rozpočtu. Už v září jsme na zastupitelstvu schválili, že program sportování pro dospělé i mládež se bude schvalovat už nyní v prosinci na zastupitelstvu. Tam se také schválila už alokovaná částka devatenáct a půl milionu. Jde o patnáctiprocentní snížení než v letošním roce. Ta částka je však nižší v celkovém balíku. Neznamená to tedy, že každý klub má automaticky o patnáct procent méně. Někdo může mít třeba pouze o pět či deset, větší kluby zase o dvacet. Vše je ale zatím pouze navrženo radou. Je to návrh ze sportovní komise, který schválila rada. Ještě to musí také schválit zastupitelstvo,“ prozradil primátor města Prostějova František Jura, že finální podoba stále není stoprocentní.