Olomoucký kraj po roce znovu ocenil zasloužilé trenéry, cvičitele a funkcionáře v oblasti sportu za jejich dlouhodobý přínos. Slavnostní setkání 2020 proběhlo již v brzkém podzimním období v hotelu Flora Olomouc a bylo během něj dekorováno čtrnáct laureátů včetně pětice z Prostějovska. Večerník se u příležitosti konce roku a začátku nového za touto událostí zpětně ohlédl.

 

„Velmi si vážím toho, co tito lidé pro sport udělali. A nejen pro něj. Pomáhali vychovat stovky lidí, pro které se stal pohyb koníčkem, vášní nebo dokonce profesí. Především jim však vštěpili zásady fair play, což je důležité pro celou naši společnost,“ řekl při slavnostním aktu v příjemné atmosféře sportovní náměstek hejtmana Olomouckého kraje Petr Vrána.

Kandidáty na ocenění tradičně navrhla Komise pro mládež a sport krajské Rady ze všech regionů, přičemž náš okres měl společně s Přerovskem nejpočetnější zastoupení. „Laureáti byli vybráni podle toho, jak jednotliví komisaři předložili návrhy. Snažili jsme se ocenit ty nejlepší z každého okresu. Jsou to lidé, kteří se sportu věnovali celý život bez nároku na odměnu,“ zdůraznil Vrána.

PŘEHLED OCENĚNÝCH

Olomoucko: Vlastimil Kubáček, Marie Chrástová.

Prostějovsko: Táňa Beránková, Zdeněk Zachar, Richard Beneš, Jiří Běhal, Jiří Kremla.

Přerovsko: Vladimír Vybíral, Jan Gebauer in memoriam, Jaroslav Hýzl, Vojtěch Burian in memoriam, Pavel Vrba in memoriam.

Šumpersko: Antonín Haltmar, Karel Polách.

PŘEDSTAVENÍ PROSTĚJOVSKÝCH LAUREÁTŮ

TÁŇA BERÁNKOVÁ

Narozena 23. května 1958. Dlouholetá obětavá cvičitelka sokolské všestrannosti v TJ Sokol II Prostějov. Její vedení a rehabilitačně koncipované hodiny umožňují i cvičení seniorek a tím jejich zapojení do kolektivu. Nezištně a dlouhodobě vede toto cvičení, zúčastňuje se všech školení cvičitelek a pod jejíma rukama prošlo už několik stovek svěřenkyň. Vše dělá ochotně bez nároků na odměnu ve svém volném čase. Je svědomitá a příkladem pro ostatní. Dále organizuje různé zájezdy, turistické vycházky a celkově udržuje sokolskou všestrannost Sokola II PV v nadmíru dobré kondici.

ZDENĚK ZACHAR

Narozen 30. května 1946. Celý život má spjatý se sportem, konkrétně s fotbalem. Nejdříve jej sám hrával a pak se věnoval trenéřině, kde dosáhl výborných výsledků. Jako dlouhodobý funkcionář FC Kralice na Hané se věnuje hlavně mládeži a je hybnou silou tohoto oddílu. Během života vedl všechny mládežnické kategorie, fotbalu věnuje veškerý svůj volný čas. Je členem výboru kralického klubu, a navíc i členem výboru ČUS Prostějov.

RICHARD BENEŠ

Narozen 15. října 1951. Už přibližně padesát let se věnuje nohejbalu, z toho posledních dvacet roků je úspěšným trenérem žáků, dorostenců i mužů oddílu TJ Sokol I Prostějov. Za dobu svého působení získal s mladými svěřenci pětatřicet titulů mistrů republiky a více než padesát dalších medailí z národních šampionátů i soutěží ČR. Dorostenci Sokola I čtyřikrát vyhráli pod jeho vedením českou extraligu této věkové kategorie, vychoval tři juniorské mistry světa a jednoho juniorského šampiona Evropy. V roli funkcionáře dělal starostu TJ Sokol I Prostějov (2001 až 2012), předsedu Komise nohejbalu v České obci sokolské (2003 až 2017) i předsedu Komise mládeže v Českém nohejbalovém svazu (2004 až 2006).

JIŘÍ BĚHAL

Narozen 11. března 1935. Celý svůj život zasvětil sportu. V roce 1965 přišel do tenisového oddílu TJ Železárny Prostějov, o rok později se stal členem výboru a od té doby funkcionařil, navíc byl i klubovým lékařem. Vedle tenisu se věnoval také plavání, před Letními olympijskými hrami 1956 v Melbourne patřil do širší reprezentace plavců ČR. Kromě toho v mládí provozoval rovněž atletiku, lední hokej a volejbal, ten aktivně hrál i během studia lékařské fakulty v Olomouci. Téměř třicet let byl předsedou výboru rekreačního tenisu v TK Prostějov.

JIŘÍ KREMLA

Narozen 18. února 1946. Dlouholetý hráč a později i trenér házené v TJ Agrostroj Prostějov. Zakladatel korfbalu v našem okresním městě, dlouholetý kouč a též čestný předseda oddílu SK RG Prostějov. Nadále je aktivní jako mentor, trenér a organizátor významných korfbalových akcí. Působil také jako člen sportovních komisí města Prostějova i Olomouckého kraje, krajské komisi pro sport a mládež dokonce předsedal.