Už více než čtrnáct měsíců bojuje nejen Česká republika s hromadným výskytem infekčního onemocnění postihujícího obyvatelstvo bez prostorového omezení. Tato zvláštní, jiná, nepoznaná doba poznamenala zcela vše, ani sport není výjimkou. Poslední dva roky se tak nesmazatelně zapíší do dějin jako ty, na které se určitě bude vzpomínat dlouho, jen ne příliš pozitivně.

Profesionálních sportovců se omezení nedotkla až v takové míře, ale amatérští v čele s mládežnickými základnami ztratili dva roky milovaného pohybu, které jsou nenávratně pryč. Doba temna se však už snad opravdu blíží ke svému konci, což by se dalo považovat za jednu z mála opravdu povzbudivých zpráv za posledních více než čtyři sta dnů pro sport. Čím vším si sport musel od loňského března projít, si můžete připomenout v dnešním drobnohledu.

JARO 2020

Jedenáctý březen loňského roku by za normálních okolností nebyl ničím výjimečným. Po více než roce se však o něm alespoň pro sportovce dá hovořit jako o posledním obvyklém dni, kdy se mohli zástupci všech sportovních odvětvích naposled běžně připravovat. O den později již vláda vyhlásila nouzový stav, který v tu chvíli znamenal stopku pro všechny amatéry i profesionály.

V následujících týdnech se navíc situace stále neuklidňovala a postupně sezónu předčasně ukončoval jeden sport za druhým. A nešlo pouze o amatérské soutěže. Řádného ukončení soutěží se tak nedočkal například hokej, volejbal, basketbal, florbal i řada dalších sportů.

Posledním „přeživším“, který stále žil v naději, byl fotbal, především díky odlišné termínové listině oproti dalším sportům. Jenže 7. dubna přišla zpráva, o které se už také čím dál více mluvilo. Už i fotbalisté ztratili naději na včasné dohrání a pro amatéry byl ročník 2020/21 anulován. Profesionální fotbalisté však měli stále naději. A i když to příliš nadějně ještě začátkem dubna nevypadalo, staly se dvě nejvyšší soutěže fotbalistů jedním z mála sportů, kterým se soutěžní ročník podařil dohrát, i když vinou problémů s covidem se neodehrála skupina o záchranu. V rámci možností se dalo mluvit o jistém úspěchu, a hlavně to ukázalo cestu pro následující měsíce.

Na první větší rozvolnění si nakonec museli sportovci počkat více než dva měsíce. Ke svým sportům se tak alespoň v rámci tréninků mohli vrátit ve druhé polovině májového měsíce. Od 17. května se tak po sportovištích zase mohli prohánět všichni a bylo znát, jak se na tento návrat většina sportovců těšila. Stále vhodnější počasí i počty nově nakažených v tu chvíli naznačovaly, že se po dvou náročných měsících sport už zase vrátí do své standardní podoby.

LÉTO 2020

Prázdninové měsíce znamenaly pro sportovce skutečný návrat k pohybovým aktivitám. Všechno jelo bez zásadních opatření a omezení. Zároveň se také začaly na scénu vracet nové soutěžní ročníky a nikdo si v tu chvíli nedokázal představit, že by se jarní potíže znovu vrátily na scénu.

PODZIM 2020

Začátek podzimu znamenal nejen pro sportovce obrovský šok. Nákaza koronaviru začala raketově růst, a to se také odráželo ve všech odvětvích. Zatímco léto proběhlo zcela bez potíží, už začátek astronomického podzimu nevypadal vůbec dobře. Září pro sport znamenalo postupné utahování, kdy se zvlášť možnost shromažďování osob stále oklešťovala, až přišla v říjnu další stopka.

Start soutěží znamenal i možnost omezeného počtu fanoušků příchozích na stadiony. Během září se však jejich počty postupně razantně snižovaly. První velké snižování znamenalo maximálně sto osob na stadionu, což představovalo obrovské komplikace pro profesionální soutěže. Následně byly počty omezeny na pouze padesát osob a všechny soutěže se tak odehrávaly za zavřenými dveřmi. Ani tato situace však příliš dlouho nevydržela a po dvou týdnech bylo znovu vše přerušeno, stejně jako na jaře.

Od 12. října tak byla uzavřena všechna vnitřní sportoviště, ta venkovní zůstala otevřena. Maximálně se však i zde mohlo potkat nanejvýš dvacet osob. I když se nejprve hovořilo o čtrnáctidenní pauze, restartu soutěží, turnajů a závodů se už amatérští sportovci nedočkali. Místo toho se však počty ještě snižovaly, až zůstalo u maximálního počtu dvou osob. V této podobě nebylo možné pokračovat ani v trénincích. Výjimku dostali pouze profesionálové, kteří se dočkali návratu 2. listopadu za přísných podmínek a pravidelného testování.

S koncem podzimu však začala svítat určitá naděje. Na dalším postupu v rozvolňování epidemických opatření se shodla vláda a Česká republika ve čtvrtek 3. prosince přešla do třetího stupně protiepidemického systému PES, což znamenalo pozitivní zprávu pro amatéry. Ve venkovním prostředí se tak mohlo najednou shromáždit až padesát osob a ve vnitřních sportovištích deset. Předvánoční rozvolňování se spíše markentingovým charakterem však vzalo za své ještě před svátky a od 16. prosince se vnitřní sportoviště znovu uzavřela a pro venkovní prostředí byl počet omezen na šest osob.

ZIMA 2020/21

Zatímco léto vypadalo pro sportovce nadějně, zima se nesla v duchu tvrdého lockdownu, jenž začal znovu platit od 27. prosince. Situace v Česku se navíc následující měsíce stále více zhoršovala a jakékoliv rozvolňování v tu chvíli od vládních představitelů nepřicházelo v úvahu, naopak docházelo k utužování. I přes stále větší tlaky ze strany sportů a také předních českých lékařů se tak sportovci žádného povolení nedočkali. A to ani ti nejmenší, kterými svazy nejvíce argumentují. A tak celé zimní období museli všichni strávit v domácím prostředí, ať už se jedná o kolektivní, nebo sporty jednotlivců.

JARO 2021

Na přelomu zimy a jara amatérský sport stále skomíral, situace se nijak neměnila a nebylo jasné, kdy a za jakých podmínek se sportování obnoví. Klubům nabíhaly finanční ztráty. Pandemie představuje pro sport, sportovní kluby, tělovýchovné jednoty a provozovatele sportovišť dalekosáhlé následky. Finanční i provozní. A na scéně se objevují pouze plané naděje. Tlaky nejenom sportovních svazů, ale i široké veřejnosti však sílí a snad už je jen otázkou času, kdy se alespoň mládež bude moci vrátit k pravidelnému trénování.

Čísla nakažených postupně klesají. To také znamenalo po půl roce ukončení nouzového stavu, který přestal platit 11. dubna a Česká republika se přesunula do pandemického zákona. Všechno se postupně rozvolňuje a amatérští sportovci včetně mládeže se mohou pomalu vracet ke svým oblíbeným koníčkům.

Ještě v dubnu nastala první část rozvolnění, kdy se k tréninkům ve venkovním prostředí mohly vracet skupiny po maximálně dvanácti lidech rozdělených do dvojic v šesti skupinách.

MÁJ 2021

Od začátku května dochází ke zmírnění podmínek pro amatérský sport. Opatření pro sportovce se rozvolňují podle počtu nakažených v každém kraji odlišně. Ale po více než půlročním čekání se dá mluvit o počátku restartu amatérského a mládežnického sportu.

V minulém týdnu spatřila světlo světa pozitivní zpráva. Amatéři budou moct hrát od pondělí 17. května fotbal v plném počtu hráčů včetně brankářů. Místo současných dvanáctičlenných skupin, případně dvacetičlenných mládežnických v některých krajích, bude venku povoleno sportování až třiceti lidí. Vnitřní sportoviště se zatím jen pootevřela, vláda povolila sportování maximálně dvou osob ve věku do 18 let. Mohou mít k sobě trenéra.

„Představovali jsme varianty pro bezpečné sportování uvnitř, poukazovali na konkrétní příklady badmintonu nebo tenisu v halách, které jsou z našeho pohledu bez velkých hrozeb přenosu viru. Poukazovali jsme na to, že řada sportovních center dokáže zajistit dostatečné provzdušnění prostor s cirkulací venkovního vzduchu. Proto si myslíme, že v současné době je možné pustit dovnitř čtyři lidi bez omezení věku,“ řekl předseda ČUS Miroslav Jansta.

Ani tak daleko zatím vláda nešla. Šéf Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl ale doplnil, že na další týden je přislíbené další rozvolnění: „Pokud se epidemiologická situace bude lepšit, mohlo by do vnitřních sportovišť více lidí, aby se mohly realizovat plnohodnotné tréninky kolektivních sportů, které jsou pro amatéry zavřené několik měsíců.“

Snad už se tak dočkáme ucelených odehraných sezón kolektivních sportů i uskutečněných závodů a soutěží družstev i jednotlivců. Už je to potřeba jako sůl.

 

 

přehled důležitých událostí pro sport během pandemie

JARO 2020

* 12. března vyhlásila vláda nouzový stav

* ve stejný den se zastavily všechny amatérské i profesionální soutěže včetně tréninků

* soutěžní ročník 2019/20 byl předčasně pozastaven a následně ukončen nejen pro všechny amatéry, ale také ve většině profesionálních soutěží

* 7. dubna 2020 rozhodl například výkonný výbor FAČR o ukončení všech amatérských fotbalových soutěží a anulování soutěžního ročníku

* dohrát se podařilo například dvě nejvyšší fotbalové soutěže kromě skupiny o záchranu

* nouzový stav skončil 16. května

* od 17. května se tak mohli sportovci vrátit k tréninkům

LÉTO 2020

* veškeré sportovní aktivity byly povoleny

* znovu se na scénu začaly vracet také sportovní soutěže pro ročník 2020/2021

PODZIM 2020

* na konci září dochází ke zpřísnění opatření, bylo omezeno shromažďování osob. Soutěže nejprve pokračovaly s omezeným počtem diváků, následně zcela bez fanoušků

* 12. října byly všechny sportovní soutěže přerušeny

* uzavřena byla všechna vnitřní sportoviště

* venkovní sportoviště zůstala otevřená. Maximální počet osob však nemohl přesáhnout 20.

* od 12. října se už veškeré amatérské soutěže nerozběhly

* 2. listopadu dostali výjimku k návratu profesionální sportovci

* 3. prosince dochází k rozvolnění opatření i amatérského sportování. Ve vnitřních prostorách maximálně 10 osob, venku až padesát

* 16. prosince se pro amatéry znovu uzavřela vnitřní sportoviště, na venkovních maximálně 6 osob

ZIMA 2020

* 27. prosince se Česko znovu vrátilo do tvrdého lockdownu

* následující týdny se situace stále zhoršovala a docházelo ke stále přísnějším opatřením

* mimo individuální přípravu se tak amatéři žádného dalšího sportování nedočkali

JARO 2021

* 11. dubna skončil na území České republiky nouzový stav

* 12. dubna začal platit pandemický zákon

* v pátek 16. 4. oznámil nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger, že se budou moci sportovci vrátit na hřiště v počtu dvaceti osob

* v sobotu večer už však byla situace zase odlišná a sportovní aktivity se mohly konat znovu pouze za účasti maximálně dvou osob

* první vlna rozvolnění však přichází v pondělí 19. dubna, kdy se sportovních aktivit může účastnit až šest dvojic

* následující týdny se sport stále více rozvolňuje

* od dnešního dne se již mohou všechny mládežnické organizované sporty připravovat ve venkovním prostředí v maximálním počtu třiceti osob, ve vnitřních maximálně dvojice, ale u dospělých však stále platí omezení na šest dvojic

* amatéři budou moct hrát od pondělí 17. května fotbal v plném počtu hráčů včetně brankářů. Místo současných dvanáctičlenných skupin, případně dvacetičlenných mládežnických v některých krajích, bude venku povoleno sportování až třiceti lidí.

Poznámka: v původním systému PES by ČR byla ve třetím stupni, což by znamenalo povolení amatérských soutěží bez přítomnosti diváků.

 

 

kdy bylo možné sportovat

11. května – 11. října 2020          (160 dní)

3. prosince – 26. prosince 2020 (23 dní)

19. dubna – 10. května 2021       (22 dní)

Celkem: 205 dnů

kdy nebylo možné sportovat

12. března – 10. květen 2020      (60 dní)

12. října – 2. prosince 2020         (52 dní)

27. prosince – 19. dubna 2021   (127 dní)

Celkem: 239 dnů